Почетна » СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ ЛЕКАРА У САД: Са новом револуционарном методом лечења код чак 94% умирућих пацијената рак је нестао!

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ ЛЕКАРА У САД: Са новом револуционарном методом лечења код чак 94% умирућих пацијената рак је нестао!

од admin
0 коментар

Група онколога са Fred Hutchinson Centra за истраживање карцинома у америчкој савезној држави Wасхингтон верује да је пронашла револуционарну нову методу за лечење акутне лимфобластичне леукемије (АЛЛ), која би се потенцијално могла применити и на бројне друге врсте рака, јавља британски Тхе Гуардиан.

У најновијем клиничком истраживању, лекари су ‘тренирали’ Т-лимфоците, врсту белих крвних зрнаца пацијената уз помоћ посебних молекула како би им омогућили да препознају и нападну станице тумора, те их потом враћали у тело пацијената кроз инфузију.

Молекуле које су користили су заправо уметни рецептори за Т-лимфоците, које лекари називају ‘химеричким рецепторима антигена’ (Chimeric antigen receptor – CAR ), а добијене су из генетски модификованих лабораторијских мишева.

Такав ‘тренинг’ имуносастава постигао је импресивне резултате – 94% учесника клиничког истраживања остало је без свих симптома лимфобластичне леукемије. Резултат је још импресивнији када се узме у обзир да се радило о пацијентима који су били у задњем стадијуму болести. У истраживању су учествовале само особе којима су предвиђања давала још само два до пет месеци живота.

– Овако нешто никада пре није забележено у медицини, искрено, добити овакве резултате код пацијената код којих је болест толико одмакла, рекао је Станлеy Ридделл, водитељ истраживања.

Ипак, ова метода лечења није сасвим без опасности. Од 35 пацијената који су учествовали у истраживању, код седморо су се појавиле озбиљне нуспојаве – реакција имуносустава због које су завршили на интензивној нези, а двоје пацијената (6% укупног броја) преминуло је од последица. научници сада раде на унапређивању методе која би смањила ризик од опасних имунолошких реакција.

– Попут хемотерапије и радиотерапије, ова метода неће моћи спасити све, признао је Ридделл, али и истакао како ће имунотерапија напокон постати један од темеља борбе против карцинома.

Следећи корак ће бити коришћење мањих доза модификованих Т-лимфоцита, како би се смањила опасност од нуспојава, а Ридделл би волео да испроба имунотерапију и на чврстим туморима, премда је свестан да ће они представљати ‘већи изазов’.

Резултати најновијег истраживања, тврде аутори, предати су на стручни преглед и требало би ускоро да буду и службено објављени у релевантном научном часопису.

 

(novosti)

Можда ти се свиди

Оставите коментар