Почетна » СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ Научници пронашли лек за рак

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ Научници пронашли лек за рак

од admin
0 коментар

Научници из Фред Хачинсон Центра за истраживање карцинома из Сијетла пронашли су нову, револуционарану методу за лечење акутне лимфобластичне леукемије, објавио је британски лист „Индепендент“. Ова метода још увек је у фази испитивања, али резултати који је показала, дали су наду да би лек за једну од најтежих болести данашњице ускоро могао бити у употреби.

Ова терапија користи сопствене имуно ћелије да нападне метастазе рака. Лекари су третирали Т-лимфоците, врсту белих крвних зрнаца, помоћу посебних молекула како би им омогућили да препознају и нападну станице тумора. Тако третирани молекули, познати као химерни антиген рецептори добијени суод специјално узгојених генетски модификованих мишева, а потом враћени у тело пацијента кроз инфузију.

Разлог за наду је то што су ова испитивања дала одличне резултате. Чак 94% учесника клиничког истраживања након ове терапије није имало ниједан од симптома леукемије.

Још једна ствар која ово откриће чини тако важним је и то што је овај проценат успешног лечења остварен на пацијентима који су били у последњем стадијуму болести и којима су лекари предвиђали два до пет месеци живота.

– Овако нешто никада пре није забележено у медицини, искрено, добити овакве резултате код пацијената код којих је болест толико одмакла. Ипка, пред нама је дуг пут до коначног решења – рекао је Стенли Ридел, вођа истраживања.

Ово откриће потенцијално могло да доведе и до напредовања у лечењу, па коначно и лека, за неке друге облике карцинома, ипак, научници упозоравају да још није време за славље, јер је један број пацијената доживео токсичну реакцију и умро.

М.Б/ индепендент.цо.ук/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар