Почетна ОсталоСвет Скандал у најави! ЕУ и САД рекле своје: Косово осваја следећу Евровизију! (ФОТО)

Скандал у најави! ЕУ и САД рекле своје: Косово осваја следећу Евровизију! (ФОТО)

од admin
0 коментар

После овога, ништа више неће бити исто!

Ове године победу на песми Евровизије однела је представница Украјине, Сузана Јамаладинова, са песмом која је подигла јако велику прашину.

Наиме, реч је о песми „1944“ која говори о Стаљиновој депортацији више од 240.000 етничких Татара са полуострва Крим током Другог светског рата. Иако је певачица истакла да је песма инспирисана сећањем њене прабаке која је депортована са полуострва 1944. године, многи су у њој препознали алузију на догађаје из 2014. године, односно на Руско припајање Крима.

Иако се Русија оштро побунила против ове песме – руски званичници и поједини политичари Крима жалили су се да песма омаловажава Русију, организатори са седиштем у Женеви оценили су да песма није прекршила евровизијско правило које забрањује било какав политички говор.

С обзиром да је Европска Унија, упркос захтеву руске Думе да се песма дисквалификује, одобрила учествовање ове песме на Евровизији, стиче се утисак како је ЕУ на страни Украјине, односно против Русије. У светлу ових догађаја, уопште нас не би зачудило да се следеће године и Косово појави на овом престижном такмичењу и да однесе победу.

Иако алузија на политичка дешавања у једној песми на такмичењу не може да се пореди са ситуацијом на Косову, стиче се утисак као да песма Евровизије занемарује озбиљна политичка питања у која ни не би требало да се меша.

Недавно је Косово, упркос кршењу Статута постало чланица УЕФА, а пар дана након тога примљено је и у ФИФА. Косовски спортски савез је до сада учлањен у већину међународних организација, као и у Међународни олимпијски савет, а пријем у чланство ФИФА-е значи да ће Косово у квалификацијама за светско првенствно 2018. године наступити као самостална држава. Чини нам се да је само питање времена када ће се Косово појавити и на песми Евровизије.

Косово је већ неколико пута поднело захтев за учествовање на овом такмичењу. Они су 2012. године аплицирали за учешће, међутим, Европска радиодифузна унија није дозволила Косову да се прикључи овом телу као пуноправни члан и да на такмичењу наступи самостално. Прошле године је заменик министра културе Косова, Петрит Селми, објавио на свом Твитер налогу како ће ова самозвана држава 2016. године учествовати на такмичењу Евровизије, а ову вест су пренели и сви евровизијски портали. Међутим, ове године су организатори ипак забранили да се у сали у Стокхолму завијори застава Косова.

Међутим, како поједини медији са Косова и из Албаније пишу, Косово је позвано да 2017. године учествује на такмичењу за песму Евровизије. С обзиром на то да је Украјинска песма однела победу на Евросонгу, упркос захтевима Русије, не би нас зачудило да се следеће године на такмичењу у Украјини завијори и застава Косова. А ако до тога дође, уопште не би било немогуће и да однесу тријумф.

Наиме, већ је очигедно да их подржавају САД и ЕУ, исто као и Украјинце, па стога не би било неочекивано и да освоје Евровизију. Поготово ако напишу неку песму тешке тематике… У којој би, логиком ствари, врло вероватно Срби били крви за све.

Еспресо.рс

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар