Почетна » Србија мора да се одлучи уз кога је

Србија мора да се одлучи уз кога је

„Наравно да очекујемо да сви вучемо исту страну ужета”, подвукла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен

од Жељко Маторчевић
0 коментар

 Србија мора да се одлучи на чијој страни жели да буде, поручила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

„Ми желимо Србију уз нас, али за то су нам потребни јасни докази да та земља дели наше вредности, на пример владавину права и демократију, као и да одбија руску инвазију”, порука је Фон дер Лајен у интервјуу аустријским дневницима „Винер цајтунг” и „Клајне цајтунг”, преноси Танјуг.

Подвукла је да је спољнополитичко опредељење кандидата веома битно.

„Наравно да очекујемо да сви вучемо исту страну ужета”, подвукла је.

Упитана колико је Западни Балкан повезан са статусом Украјине и шта се може понудити тим земљама, она је указала да су готово све земље Западног Балкана на европском путу даље од Украјине.

„Надам се да ћемо наћи решење, да ћемо коначно моћи да испунимо наше обећање и почети приступне преговоре. Босни и Херцеговини, на пример, може одмах ступити у приступне преговоре када испуни 14 главних тачака. Било је много напретка и томе треба одати признање”, рекла је.

На питање колико ће трајати док Украјина постане чланица Уније, Фон дер Лајен је указала да је приступни процес везан за напредак.

„У рукама је кандидата колико брзо се крећу у поступку”, рекла је указујући да су Словачка и Турска добиле статус кандидата 1999., да је Словачка предузела све да примени потребне реформе, те је пет година касније постала чланица, а Турска је данас „удаљенија од чланства него што је икада била”.

Фон дер Лајен је пренела да је стекла утисак да су украјинске власти високо мотивисане и грађани уједињени око жеље да приступе Унији.

„Желе потребне реформе да примене што пре. Председник Володимир Зеленски ми је рекао да би они то урадили и ако не би било речи о чланству, зато што је то добро за земљу и демократију. То је и један од разлога зашто смо препоручили Савету ЕУ давање статуса кандидата”, истакла је Урсула фон дер Лајен.

На констатацију да су многи мишљења да ЕУ не може савладати пријем тако велике, сиромашне земље, без реформи, рекла је да Унија мора дефинисати које предуслове жели да створи за потенцијалне нове рунде проширења, додајући да је ту, на пример, питање једногласности.

На питање шта ако владе не договоре статус кандидата за Украјину, Фон дер Лајен је изразила увереност да ће бити позитивне одлуке.

Упитана за аустријски предлог реформе приступног процеса, она је подсетила да је тек пре две године тај процес реформисан.

„Наш предлог су прихватили парламент и Савет. Тај процес је модернизован и ојачан. Сада имамо могућност кроз обједињавање поступака да брже напредујемо, или обрато, ако препознамо назадовање, да затражимо прераду”, рекла је она.

 

Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар

4 + nineteen =