Почетна » Шта значи то што је СЗО прогласила крај глобалне опасности од короне?

Шта значи то што је СЗО прогласила крај глобалне опасности од короне?

од Други Пишу
0 коментар

Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је крај глобалне опасности коронавируса, јер више не представља глобалну здравствену ванредну ситуацију. Да ли то значи и да је крај пандемије?

Епидемиолошкиња Ивана Прокић објашњава за портал Н1 да та два термина – укидање глобалне опасности и пандемија – иако слична ипак имају суптилну разлику.

„ПХЕИЦ (публиц хеалтх емергенцy оф интернатионал цонцерн) је нешто што СЗО проглашава што за последицу свакој земљи уводи обавезу да уради низ акција за сузбијање болести, у том смислу ковид више не захтева такве мере. Пандемија значи да је болест присутна у одређеном броју земаља у велом свету и ништа више, не вуче за собом никакву обавезу. Односно, болест може да буде проширена у пандемијским размерама а да не изискује хитну и обавезну реакцију земаља“, наводи наша саговорница.

Прокић истиче да се епидемија у једној земљи проглашава готовом када 28 дана за редом има 0 нових случајева болести.

„У том смислу сматрам да пандемија и даље траје, јер не знам ниједну земљу да има 0 случајева али је то сада контролисано и не изискује више ургентне мере“, наводи Прокић.

И епидемиолог Предраг Ђурић објашњава за наш портал да глобална опасност и пандемија нису синоними.

„На пример, већ више од четири деценије постоји пандемија ХИВ или незарних болести. Ковид остаје и даље присутан, а биће вероватно и у будућности. Проглас СЗО првенствено се односи на потребну јавноздравствену пажњу и мере“, напомиње Ђурић.

Он додаје и да се углавном пандемија не завршава, већ прелази у сталну присутност, већу или мању, сталну или повремену – сезонску.

С друге стране, имунолог Душан Попадић наводи за портал Н1 да ово значи да је и крај пандемије.

„Светска здравствена скупштина почиње за који дан, вероватно ће тада бити формалнија изјава директора СЗО. Стручни комитет се огласио, политички ће то исто урадити врло брзо“, оцењује Попадић.

У петак је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао да та организација више не сматра ковид 19 глобалном здравственом хитном ситуацијом, истичући да инфекција и даље представља претњу по здравље људске популације.

China Daily via REUTERS

Бојан Цвејић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар