Почетна » Стигло објашњење из Црне Горе како је дошло до квара који је довео до нестанка струје у региону: Три фактора довела до невиђеног колапса на Балкану

Стигло објашњење из Црне Горе како је дошло до квара који је довео до нестанка струје у региону: Три фактора довела до невиђеног колапса на Балкану

од Други Пишу
0 коментар

Министар енергетике и рударства Црне Горе Саша Мујовић рекао је да је квар који је изазвао нестанак струје на Балкану регионалног карактера, али да електрична енергија доспева до ЦЕДИС-а који ради на томе да поново укључи све градове. Извршни директор Црногорског електропреносног система (ЦГЕС) Иван Асановић званично је казао „Вијестима“ да је услед поремећаја регионалних размера дошло до нестанка напона у на територији целе Црне Горе, осим севера, као и до испада и безнапонских стања већих размера дошло је и у земљама окружења – Албанија, Босна и Херцеговина и значајан део Хрватске.

Мујовић је „Вијестима“ рекао да се и даље не зна где је конкретно квар јер су се сви оператори ЦГЕС-а посветили томе да се рестаурација система уради.

„Квар се десио као последица великог оптерећења, наглог пораста потрошње струје услед високе температуре и самих високих температура. Чим имамо високу температуру одмах се дешава да је ваздушно хлађење ваздухних водова слабо и онда високо оптерећење и високе температуре учине да вод падне и распадне се“, објаснио је Мујовић.

Додао је да је електроенергетски систем повратио прилике и да би убрзо све требало да се врати у нормалу.

„Електрична енергија доспијева до ЦЕДИС-а и он има посла на прикључењу градова. То може да потраје јер мора град по град да пушта, не може одједном. Лоша околност је што су у моменту када се десио квар сви потрошачи остали укључени. Надамо се да у моменту укључења неће бити велико оптерећење и да неће изазвати нове испаде“, рекао је Мујовић.

Асановић је за Вијести рекао да се управо ради на томе да сви потрошачи у Црној Гори добију струју.

„Узрок јос није познат, а ЦГЕС у сарадњи са колегама из окружења ради на решавању проблема и обезбеђењу напајања ененергијом свих потрошача у Црној Гори“, рекао је Асановић.

Он је појаснио да је примарни циљ је да се подигне и успостави нормалан рад преносне мреже и интеконекција.

„А упоредо са колегама из ЦЕДИС-а се обезбеђује постепено напајање свих построшача у Црној Гори“.

Електрична енергија се вратила у Подгорицу и Будву. Због испада на мрежи без напајања електричном енерегијом је скоро цело подручје Црне Горе, саопштено је из Црногорског електродистрибутивног система (ЦЕДИС).

Из ЦЕДИС-а су казали да је струја нестала због испада на мрежи Црногорског електропреносног система (ЦГЕС).

Како преносе регионални медији без струје су и већи део Далмације и значајан део Босне и Херцеговине, укључујићи и Сарајево, Зеницу и Бања Луку.

„Слободна Далмација“ пише да су без струје остали Сплит, Шибеник, Омиш, Макарска, Дубровник, Задар и бројна хрватска острва.

Албански „Газета схqиптаре“ јавља да су и бројни градови у тој држави остали без струје, укључујући Тирану, Драч, Скадар, Саранду.

Foto: Shutterstock

Вијести/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар