Почетна » Свет остаје без чоколаде: Прети велика несташица

Свет остаје без чоколаде: Прети велика несташица

Цене какаа су се више него удвостручиле

од Други Пишу
0 коментар

Љубитељи чоколаде широм света можда ц́е морати да се припреме за несташицу омиљеног слаткиша, јер цене какаа достижу невиђене висине, а економисти не предвиђају тренд пада током 2024. године.

Цене какаа су се више него удвостручиле од почетка прошле године, достигавши рекордних 9.010,59 долара по тони на њујоршкој берзи роба у другој недељи фебруара, јавља Анадолу.

Неповољни временски услови, кријумчарење и болести допринели су повећању цена, што је резултирало мањим приносима у Обали Слоноваче која остварује скоро 40 посто светске производње какао зрна, и Гани, која производи 20 посто.

Ел Нињо, временски феномен који узрокује сушу у западној Африци, имао је значајан утицај на производњу какаа у овим земљама. Снажни сезонски ветрови и недостатак падавина такође су допринели несташици, присиљавајући трговце да се боре са залихама због чега су морали да подигну цене.

Произвођачи чоколаде, као резултат раста цена примарних сировина, припремају се за потенцијално успоравање потражње. У извештају добављача сировина Хенли Бриџа, очекује се да ће се повећање цена какаа од 15 до 20 посто у првој половини 2024. наставити до краја године.

– То је узнемирујуће с обзиром да нисмо били сведоци тако значајног смањења производње какаа последњих година – рекао је Самјуел Адимадо, председник групе купаца какаа из Гане, изражавајући забринутост због пада производње какаа.

Навео је да не само да су приметили пад производње, већ су морали и да смање обим свог пословања, укључујући отпуштања запослених.

Међутим, Хавијер Блас, стручњак за енергетику и робу са седиштем у Лондону и колумниста “Блумберга”, верује да је “ово неопходна криза”.

“Свету су потребне више цене како би се подстакло поновно сађење милиона старих стабала и боље бринуло о постојећим”, навео је Блас у недавној објави на мрежи X.

И други произвођачи који користе какао као састојак, као што су козметика и фармацеутски производи, могу искусити пораст цена или поремец́аје у ланцу снабдевања, док економије у развоју, посебно оне са великом потражњом за чоколадом, могу имати потешкоц́а у задовољавању захтева купаца.

 

Вести онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар