Почетна » ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД Наоружани Албанци са Косова заузели полицијску станицу у Македонији, траже своју државу

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД Наоружани Албанци са Косова заузели полицијску станицу у Македонији, траже своју државу

од admin
0 коментар

Група од око 40 наоружаних особа са Косова заузела је полицијску станицу у селу Гошинце, општина Липково, потврдило је министарство унутрашњих послова. Четири полицајаца који су били на дужности су претучени и везани лисицама, а министарство је напад окарактерисало као „терористички акт“.

Заузета полицијска станица

Конвој од неколико оклопних возила македонских снага безбедности се запутио ка селу Гошинце, јавља македонска телевизија НОВА. Нејасно је да ли се нападачи још увек налазе у том селу.

Портпарол полиције Иво Котевски је рекао да је наоружана група са Косова напала станицу, док су четири полицајца била на дежурству.

Полицијска патрола у Гошинцу
Група од 40 „добро наоружаних“ мушкараца, са симболима Ослободилачке народне армије („македонски ОВК“), разоружали су полицајце у станици и обратили им се на албанском језику, рекавши „траже своју државу и да не прихватају никаква Охридски договор“.

Наоружани мушкарци су дали полицајцима пола сата да оду.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да су полицајци били „разоружани, везани, претучени и снимљени на камери“.

– Имали су и преводиоце који су причали „лош Македонски“, а вођа групе се обратио полицајцила са речима „Ми смо Ослободилачка народна армија, ни Ахмети ни
Груевски вас неће спасити, не желимо никакав Охридски договор, желисмо нашу државу – навео је Котевски.

Он је додао да су терористи заробљеним полицајцима узели оружје, мобилне телефоне и радиовезе и дали им 30 минута да пешице напусте караулу, претећи им да ће, ако крену раније или неко од њих остане у караули, бити ликвидирани.

„Након истека од датог рока од 30 минута један од полицајаца који није био везан ослободио је остале колеге које су биле везане лисицама, после чега су се пешице напустили караулу, а док су одлазили чули су рафалну паљбу из аутоматског оружја“, казао је Котевски.

Котевски је истакао да је терористичка група према првим сазнањима и
оперативним информација у Македонију ушла с Косова.

Он је додао да је на терену македонска полиција.

Македонски портал „24 вести“ јавља да је драма почела јутрос у три сата после поноћи.

Општина Липково се налази на ширем подручју севера Македоније.

Македонска ОВК
Ослободилачка национална армија (албански: Усхтриа Çлиримтаре Комбëтаре – УÇК; македонски: Ослободителна национална армија – ОНА), позната и као „Македонска ОВК“, је терористичка организација која је нападала циљеве у Републици Македонији 2001. године са циљем да се територије са већинским албанским становништвом одвоје од Македоније и припоје Албанији.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар