Почетна ОсталоСвет ТИ БиХ: Власт креира атмосферу јавног линча неистомишљеника

ТИ БиХ: Власт креира атмосферу јавног линча неистомишљеника

од Други Пишу
0 коментар

БАЊАЛУКА – Transparency Internationalу БиХ најоштрије осуђује нападе на имовину новинара Николе Мораче и Александра Трифуновића који су се синоћ десили у Бањалуци, као и јучерашње пријетње и увреде предсједника Републике Српске Милорада Додика на рачун новинара Синише Вукелића и других представника независних медија, саопштено је данас из ТИ БиХ.

ТИ БиХ сматра да није случајно да су се ови напади десили након нове серије отворених притисака и пријетњи Милорада Додика упућених независним медијима и његових најава доношења рестриктивних закона којима би се створили предуслови за институционални прогон критичара.

„Такође, индикативно је да је мета напада новинар Никола Морача, који је недавно због свог рада био мета полицијског ислеђивања али и јавних критика МУП-а РС. ТИ БиХ такође најоштрије осуђује и јучерашњи хулигански напад на активисте и учеснике Осмомартовског марша у Бањалуци, а све ово се догађа у атмосфери јавног линча који креира власт против неистомишљеника“, наводи се у саопштењу.

Истичу да су притисци на независне медије, активисте и организације цивилног друштва појачани након упућивања у скупштинску процедуру измјена Кривичног закона РС у којем се поново уводи криминализација клевете.

„Милорад Додик је јуче најавио и доношење рестриктивног закона о невладиним организацијама. Сличних најава било је и раније јер је власт више пута етикетирала неподобне медије и организације цивилног друштва које се сада и званично желе дискредитовати и онемогућити у свом раду. ТИ БиХ сматра да циљ ових закона није ништа друго него стварање предуслова за институционални прогон и застрашивање независних новинара, медија и невладиних организација који указују на корупцију, кршење људских права и друге девијантне појаве“, додаје се у саопштењу.

Умјесто обрачуна са распрострањеним појавама корупције и безакоња, истичу у Транспаренцy Интернатионал, власт у РС очигледно има намјеру ућуткати оне који на то указују и створити услове у којима неће бити могуће дјеловање медија и организације које нису под контролом власти.

Foto: Buka

Capital.Ba

Можда ти се свиди

Оставите коментар