Почетна ОсталоСвет У једној држави Европе ускоро би могло да буде забрањено коришћење новца

У једној држави Европе ускоро би могло да буде забрањено коришћење новца

од admin
0 коментар

Изгледа да је Шведска решила да буде прва земља на свету која ће своје грађане гурнути у фасцинантан, али и помало застрашујући експеримент – живот у држави без готовине.

Ако вас пут нанесе у Шведску знајте да је то место где није пожељна „прекомерна“ употреба готовине јер може да се деси да вас неко пријави полицији која ће вас ухапсити под оптужбом да сте криминалац, или још горе, терориста.

Њихова логика је јасна – мање новца значи и мање оружаних пљачки. Мање новца у оптицају уједно је и помоћ државној благајни јер се порези утаје знатно лакше ако се услуге и робе плаћају без електронског трага, преноси „Фајненшл тајмс“.

Шведска круна
Због свега тога банке у тој земљи полицији пријављују грађане који користе велике количине готовине јер сумњају да је реч о терористима или криминалцима.

Према писању локалних медија, Шведска, која је прва у Европи увела новчанице у службену употребу, сада на путу да постане прва држава која ће забрани плац́ања готовином, јер настоји да уведе плаћање искључиво електронским путем.

Међутим, код обичних грађана се јавила бојазност да им у том случају њихов новац неће бити у потпуности на располагањ. Рецимо у случају финансијске кризе, они нец́е моц́и да повуку новац из банака, што значи да морају или да га потроше или оставе банкама на располагању.

Ова одлука је изазвала велико огорчење и у руралним крајевима јер су им уклоњени банкомати.

– Поједини грађани чувају кеш у микроталасним пећницама јер га банке не прихватају – изјавио је бивши шеф полиције у Шведској.

У међувремену, банке настављају да пријављују полицији грађане који не поштују њихова правила и користе се великим количинама готовине.

И.Д./Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар