Почетна » Урнебесан снимак: Полицајци кренули на демонстранте, па се заглавили у блату

Урнебесан снимак: Полицајци кренули на демонстранте, па се заглавили у блату

од Други Пишу
0 коментар

Хиљаде демонстраната окупило се како би спречили чишц́ење и рушење села Лицерат у западној Немачкој, на чијем месту би требало да се прошири рудник угља. Протести су кулминирали јуче – демонстрантима се придружила еколошка активсткиња Грета Тунберг, а дошло је и до сукоба са полицијом која покушава да их растера. На друштвеним мрежама појавио се снимак на ком се види како су припадници снага безбедности наишли на неочекиваног противника – блато.

На снимку се виде немачки полицајци, у опреми за разбијање демонстрација, који су се заглавили у добоком блату.

Њима су у помоћ прискочиле колеге, што је довело до комичних сцена и низа падова по каљавој ливади.

Додатну муку задавали су им демонстранти који су искористили прилику да им се подсемавају, па и зачикавају.

 

Полицијска акциија евакуације еколошких активиста из села Лицерат почела је у среду ујутру. У прва три дана акције у којима су учествовала полицијска појачања из целе Немачке, око 470 људи напустило је село, од којих 320 добровољно.

Из немачке полиције је саопштено да је око 70 полицајаца повређено у окршајима са демонстранатима.

Око 15.000 демонстраната, према полицији, или 35.000 према организаторима, дошло је у Лицерат како би подржали активисте који су заузели то место и које полиција покушава да евакуише од среде.

Према полицији, судски поступак покренут је против 150 људи.

Ситуација на терену је поново мирна данас, навела је полиција.

Операција евакуације активиста из Лицерата је политички осетљива за владајућу коалицију социјалдемократе Олафа Шолца који влада заједно са еколозима. Активисти оптужују екологе да су изневерили своја обећања.

Влада сматра да је потребно да се рудник прошири због енергетске безбедности Немачке која мора да надокнади прекид испорука гаса из Русије. То оспоравају противници у име борбе против фосилних горива.

Еколози, наиме, кажу да би рушење села булдожером ради проширења рудника Гарцвајлер резултирало огромним количинама емисије гасова који стварају ефекат стаклене баште.

Компанија је прошле године постигла договор са регионалном владом који дозвољава да се село уништи и у коме заузврат обећава да ће престати да употребљава угаљ до 2030. године, а не до 2038. године како је раније планирано.

Али еколошки активисти кажу да је споразум о проширењу огромног отвореног рудника Гарцвајлер у супротности са међународним обавезама Немачке да смањи емисије гасова стаклене баште који загревају планету и цитирају студије које сугеришу да угаљ испод Лицерата можда никада нец́е бити потребан.

Н1 Београд, Бета/АП

Можда ти се свиди

Оставите коментар