Почетна » Више држава забранило летове из Велике Британије због новог соја коронавируса

Више држава забранило летове из Велике Британије због новог соја коронавируса

од admin
0 коментар

 

Холандија је јутрос забранила летове најмање до краја године, док је белгијски премијер Александер Де Кро рекао да је „из предострожности“ издао такву наредбу за период од 24 часа који почиње у поноћ.

„Има много питања о овој новој мутацији и да ли је можда већ на (европском) копну“, казао је Де Кро и додао да се нада да ће ситуација бити јаснија до уторка.

Белгија је обуставила и железнички саобраћај са Великом Британијом, а због те одлуке од сутра неће саобраћати ни возови Еуростара између Лондона, Брисела и Амстердама. Та компанија позната по брзим возовима навела је да саобраћај између Лондона и Париза неће бити обустављен.

Италија и Аустрија су саопштиле да ће обуставити авионски саобраћај са Великом Британијом, не наводећи када ће забрана бити на снази.

Министар спољних послова Италије Луиђи Ди Мајо навео је да Влада припрема меру „да заштити Италијане“ од нове варијанте коронавируса.

У Великој Британији званично живи више од 327.000 италијанских држављана, док их према незваничним подацима има око 700.000.

Високи званичник немачке владе рекао је агенцији Дпа да је ограничење летова из Велике Британије „озбиљна могућност“.

Влада Немачке, која председава Европској унији, у блиском је контакту са суседним земљама поводом нове опасности, навела је Дпа.

Чешка за сада није увела забрану летова, али јесте строже мере карантина за људе који долазе из Велике Британије.

Државе чланице ЕУ наводе да реагују на оштрије мере у Лондону и околним областима које је јуче увео британски премијер Борис Џонсон.

Џонсон је рекао да нова варијанта коронавируса која се преноси 70 одсто брже од досадашњих утиче на брзо ширење нових инфекција у Лондону и на југу Енглеске.

Он је додао да нема доказа који указују да је нови облик вируса смртоноснији или да изазива теже симптоме, као и да нема доказа да ће вакцина бити мање ефикасна против њега.

Светска здравствена организација (СЗО) је синоћ навела да је „у блиском контакту са британским званичницима поводом нове варијанте коронавируса“.

СЗО је обећала да ће обавестити владе и јавност чим се о тој новом соју вируса буде нешто више знало.

Нови сој коронавируса идентификован је на југоистоку Енглеске у септембру, од када циркулише у тој области, рекла је данас званичница СЗО Марија Ван Керков.

„Оно што знамо је да има повећану способност преношења, у смислу способности да се шири“, рекла је Ван Керков.

Она је навела да је нови сој идентификован и у Данској, Холандији и Аустралији, где је забележен један случај без даљег ширења.

„Што се дуже овај вирус шири, то има више прилика да се мења. Зато одмах морамо да учинимо све што можемо да спречимо ширење, а минимизирањем ширења смањићемо шансе за његову даљу промену“, додала је званичница СЗО.

Британска званичница Сузан Хопкинс рекла је да, иако нови сој вируса циркулише од септембра, власти су тек ове недеље добиле довољно доказа да саопште да има већу способност преношења од других вируса који циркулишу.

Бета-АП/инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар