Почетна ОсталоСвет Велика победа Давора Драгичевића: Република Српска мора да му исплати одштету због дискриминације

Велика победа Давора Драгичевића: Република Српска мора да му исплати одштету због дискриминације

од Други Пишу
0 коментар

Основни суд у Бањалуци донео је првостепену пресуду у корист Давора Драгичевића, оца убијеног Давида Драгичевића, који је тужио Републику Српску због дискриминације, те наредио да му се исплати одштетни захтев у износу од 5.000 марака.

Давор Драгичевић је Републику Српску тужио због вишеструке, континуиране и непосредне дискриминације која је учињена непосредно путем МУП РС.

Он је одштетним захтевом тражио надокнаду у износу од 3.000 марака, али и судску одлуку којом ће полицији бити забрањена даља дискриминација.

Основни суд у Бањалуци је пресудом у коју је Детектор имао увид, обавезао тужену РС да Драгичевићу по основу накнаде нематеријалне штете исплати 5.000 марака.

„Анализом доказа суд је утврдио да је тужилац учинио вероватним да је тужена према њему извршила дискриминацију. Суд је утврдио да тужена није доказала да није дошло до дискриминације, а на њој је, сходно цитираној одредби закона, био терет доказивања наведене чињенице“, пише између осталог у пресуди Основног суда у Бањалуци.

Суд у пресуди наводи и да је из исказа тужиоца и саслушаних сведока утврђено да су у сагласности са изведеним материјалним доказима и видео материјалима, односно да је тужилац “учинио вероватним” да тужена путем припадника МУП врши непосредну дискриминацију према тужиоцу, тако што га ставља у неповољан положај у односу на остале грађане ограничавајући му право приступа јавним просторима.

„Ово је историјска пресуда како за мене тако и за групу “Правда за Давида”, али и за све грађане БиХ и да се једном каже доста је, али и да послужи, надам се, пресуда и као правни лек. Да се јасно каже да се не могу припадници МУП на овакав начин опходити ни према једном грађанину“, рекао је Драгичевић, преноси Српскаинфо.

У образложењу пресуде судија Милош Чизмовић се, између осталог, позвао и на текст Детектора, “Дискриминација и таргетирање бањалучких активиста остали некажњени” који је објављен у јуну 2021. године.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

СрпскаИнфо/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар