Почетна ОсталоСвет Руски контроверзни закон о интернету ступио на снагу

Руски контроверзни закон о интернету ступио на снагу

од admin
0 коментар

 

Закон омогућава Кремљу да прекине конекцију са интернетом корисницима у Русији или им онемогући приступ светској мрежи у случају „ванредног стања“, а сама Влада је та која одлучује шта представља претњу и како поступити.

Закон обавезује интернет провајдере да уграде опрему које је у стању да идентификује извор саобраћаја и филтрира садржај, што у пракси значи да ће државна регулаторна агенција Роскомнадзор бити ефикаснија у блокирању сајтова.

Критичари упозоравају да ће Влада користити нови закон да ућутка критике на свој рачун, док Кремљ тврди да ће закон побољшати сајбер-безбедност.

Русија се труди да преусмери интернетски саобраћај и податке кроз сервере под државном контролом, како би смањила зависност од страних сервера над којима има мање контроле, пише ББЦ.

Закон је раније ове године потписао руски председник Владимир Путин. Портпарол Кремља Димитри Песков одбацио је сумње да Влада планира да „изолује“ критичаре на интернету.

Међутим, организације као што су Human Rights Watch и Репортери без граница сматрају да закон представља покушај да се појача цензура и политичка контрола над интернетом.

Нова Економија.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар