Почетна ОсталоСвет ВИКИЛИКС ОТКРИВА НАЈВЕЋУ ТАЈНУ О АЛБАНЦИМА: Сорош и Хилари Клинтон су њихови анђели чувари!

ВИКИЛИКС ОТКРИВА НАЈВЕЋУ ТАЈНУ О АЛБАНЦИМА: Сорош и Хилари Клинтон су њихови анђели чувари!

од admin
0 коментар

Викиликс је објавио да је Џорџ Сорош, у и-мејлу који је упутио Хилари Клинтон 2011. године, док је била шеф дипломатије, тај милијардер давао детаљна упутства Клинотновој како да приступи тадашњим немирима у Албанији, истичући да је за то “потребна пажња највишег нивоа америчке владе”.

Мејл је датиран на 24. јануар 2011. године, а послато је са адресе Џоџа Сороша, оснивача Фондације за отворено друштво.

“Ситуација у Албанији је озбиљна и потребна је пажња америчке владе на највишем нивоу. Можда сте упућени да је током демонстрација опозиције у Тирани дошло до погибије троје људи и уништавања имовине”, пише у мејлу који је наводно потписао Џорџ Сорош.

У то време је албанска опозициона Социјалистичка партија одбила да призна резултате избора из 2009. године, према којима је тадашњи премијер Сали Бериша победио уз незнатну предност, преноси портал Раша Тудеј.

У даљем тексту мејла, Сорош, између осталог, даје прецизна упутства како треба решити кризу у Албанији.

“Сматрам да је непходно хитно урадити две ствари: 1) Максимално ангажовати међународну заједницу како би премијер Бериша и лидер опозиције Еди Рама спречили даље демонстрације и ублажили јавну реторику; 2) Именовати високе европске званичнике као посреднике”, пише у мејлу упућеном тадашкој државној секретарки САД.

Сорош, поред тога, предлаже три кандидата за посредовање у решавању албанске кризе: Карла Билта, Мартина Ахтисарија и Мирослава Лајчака уз објашњење да су сва тројица “снажно везани за Балкан“.

“САД и ЕУ морају да сарађују у потпуној хармонији по овом питању, али с обзиром на европске аспирације Албаније, ЕУ мора да има предност” наводно је написао Сорош и понудио да његова фондација у Тирани “пажљиво прати ситуацију и може да обезбеди независну анализу кризе”.

Неколико дана након што је овај мејл стигао на адресу Хилари Клинтон, ЕУ је заиста послала једног од препоручених кандидата – Мирослава Лајчака – на састанак са албанским лидерима у Тирани како би покушао да посредује у окончању немира, преноси РТ.

(Телеграф.рс / Тањуг)

Можда ти се свиди

Оставите коментар