Почетна » Заробљен у телу старца: Има 14 година, 12 килограма и невероватну вољу за животом

Заробљен у телу старца: Има 14 година, 12 килограма и невероватну вољу за животом

од admin
0 коментар

Нихал Битла (14) из Индије болује од ретке болести синдрома Хачинсон-Гилфорд прогерије, због којег стари осам пута брже од осталих. Ово обољење диктира живот тинејџера заробљеног у телу старца , али Нихал има снаге и воље да ужива у малим стварима.

Они који познају Нихала кажу да је веома брижљив према другима и да га краси дечија наивност. Он обожава видео-игрице, сликање.

Нажалост, болест се на зауставља. Кожа овог дечака је груба и наборана, изгубио је косу, а његова покретљивост слаби временом.

Нихал данас има само 12 и по килограма, док његова висина износи метар и 20 центиметара. Одустао је од школе. Вршњаци су га задиркивали. Звали су га Ауро, по истоименом јунаку из филма „Паа“, који болује од поменутог синдрома.

Друг је Нихалу рекао да ће попут Аура доживети срчани удар, и после те реченице он није више желео да се врати у школу.

Синдром Хачинсон-Гилфорд прогерија са собом доноси велики ризик од срчаних обољења. Просечни животни век људи са овом болешћу је 14 година, мали број пацијената доживи 20. годину.

Нихал, који је пореклом из Мумабаја, од децембра прошле године борави у истраживачком центру у Бостону где лекари покушавају да успоре развој болести.

Тинејждер из Индије је рођен као здрава беба. Макар је тако изгледало до 18. месеца кад су његови родитељи приметили чудне симптоме. Лекарима је требало пет година да успоставе дијагнозу.

Управо је педијатар којем је то пошло за руком, др Параг Тамханкар, осам година касније Нихала послао у Бостон.

Тренутно против синдрома Хачинсон-Гилфорд прогерија нема лека. Лекари се једино боре да спрече да Нихал доживи срчани удар, који је најчешћи узрок смрти пацијената са овом болешћу. Последњих недеља његова терапија је прекинута јер је Нихал добио инфекцију јетре.

Овај дечак има две велике жеље, једна је да упозна АСИМО робота, друга да посети Дизниленд у Калифорнији. Кад је реч о трећој жељи, Нихал је поручио да ће је касније у животу открити.

Нихал има сестру Сону (11) и брата Лакија (4).

Ј.М./Даилy маил/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар