Почетна » “Затворили су нас као овце”: Црногорци очајни, сезона пукла

“Затворили су нас као овце”: Црногорци очајни, сезона пукла

од admin
0 коментар

 

“Ништа ово вала ове године, све је пропало. Видиш ли да нема никога, све је празно. Имаш целе породице које издају кревете и од тога живе. Шта ће сад. Шта, питам ја тебе. Затворили су нас ко овце, нити ко може да уђе нити изађе”, прича Драган из Тивта, огорчен што је ове године за 90 одсто мање туриста у Црној Гори а људи не виде излаз из ове ситуације. „Ово ти је ништа шта ће тек да буде. Видећеш кад све ово дође на наплату за пар месеци. Сада се нешто и окреће због нешто људи који долазе у Црну Гору. У септембру ће сви кључ у браву”.

И заиста, ако се упутите магистралом од Херцег Новог до Улциња, пише Дојче веле, странаца готово да и нема. Тек понека регистарска ознака из БиХ, из Србије готово да и нема аутомобила а на плажама тек понеки Немац и Рус. Олга из Русије дошла је у Црну Гору прје неколико дана.

„Имам некретнину овде и зато сам могла да дођем. Пријатељи који су хтели да дођу, одустали су због целе ситуације са корона-вирусом. Долазим у Црну Гору од 2010. године и никада овако није било. Плаже су полупразне, све су углавном домаћи гости. Али Црна Гора је и даље најлепша земља”, прича Олга.

Најлепша земља припрема се и за изборе па многи незванично говоре како је један од разлога затварања према Србији – политичка одлука. Парламентарни избори заказани су за 30. август и за сада, како уверавају из Владе Црне Горе, нема разлога за одлагање због епидемилошке ситуације.

Они који су прешли у Црну Гору са аутомобилима са српским таблицама имају објашњење за то.

„Из Зворника сам ти ја. Имам двојно држављанство, тако сам прешао. Иначе не може нико из Србије да уђе. Може, али иде у карантин који ти они одреде на 14 дана. Све је ово пропало, сви ћемо пропасти”.

Национално координационо тело Црне Горе за заразне болести донело је одлуку да се све особе које из Србије уђу у Црну Гору упућују у карантин, у објекте спремне за ту намену

У Црну Гору без теста или било каквих ограничења могу да уђу држављани Словеније, Хрватске, Аустрије, Белгије, Француске, Њемачке, Грчке, Мађарске, Норвешке, Пољске, Словачке, Шпаније, Швајцарске, које су на тзв. зеленој листи земаља. На жутој су Босна и Херцеговина, Албанија, Канада, Израел, Сингапур и Косово којима је за улазак неопходан негативан резултат ПЦР, ЕЛИСА или ЕЦЛИА теста на ЦОВИД-19, стар не више од 48 часова.

ПЦР тест у БиХ кошта у просеку 100 евра, док су друга два знатно јефтинија али цена варира од града до града. Тако је у Бањалуци 50 марака, Бијељини 60 док је у Горажду 30 марака. Уз негативан тест из БиХ, на граници са Црном Гором је процедура једноставна. Уз важеће документе који су потребни: пасош или личну карту, те негативан тест на корону, потребно је испунити формулар у којем се траже лични подаци, место и време боравка уз упитник о евентуалним болестима и путовањима у последњих 15 дана.

„Имамо 60 одсто попуњености на плажи. Не може да се дође. Може али се људи боје. Највише је домаћих гостију. Нешто мало из Немачке, Русије и БиХ и то је све. Једино ако се неко затекао пре короне и остао – и сада је овде. Не знамо како ћемо прегурати ово, јако је лоше. Влада је исплатила плате за април, мај и пола јуна за стално запослене али ми имамо проблем јер нам је највећи број радника долазио из Србије и сада не могу да дођу. Уз то, радимо са смањеним капацитетом, нисмо отворили пола садржаја на плажи. Радни век сам провела на плажи, не знам како ће ово завршити по нас”, каже једна предузетница, која је закупила плажу у околини Будве и која је у овом породичном послу више од 20 година.

Половина хотела на обали Црне Горе није ни отворила своја врата за туристе јер им се не исплати да покрећу капацитете с обзиром да је дошло тек десет одсто туриста у односу на прошлу годину. Исти случај је и са људима који издају апартмане и који имају обавезе према држави без обзира на тешку ситуацију. И поред тога, цене нису ниже у односу на прошлу годину. Тако је рецимо комплет лежаљки и сунцобрана од 15 до 20 евра, кугла сладоледа на плажи 90 центи, минерална 0,75л је 3,5 евра. Драган из Тивта у свакој реченици користи катастрофу као објашњење ситуације.

„Читаве породице су у туризму и живе од њега као конобари, кувари… Катастрофа је ово. Магистрала је празна, видите, катастрофа. Сад јављају да би можда од почетка августа могли да отворе границе и то само за неке делове Русије, јер они су власници објеката још из времена масовне приватизације 2007. године. Катастрофа ако се то не деси, ако не отворе границе. Катастрофа”.

Јелена Тушуп   Нова с

Можда ти се свиди

Оставите коментар