Почетна » Депонија у Ковину се затвара, отпад ће се односити у Панчево

Депонија у Ковину се затвара, отпад ће се односити у Панчево

од admin
0 коментар

 

Поводом депоније у Панчеву, како поједини медији преносе, министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић одржала је у петак увече хитан састанак са председницом општите Ковин Сањом Петровић и градначелником Панчева Александром Стефановићем.

Вујовић је том приликом рекла да ће се у Панчеву процењивати количина и врста отпада, како би се у што краћем року дошло до одрживог и дугорочног решења за отпад у Ковину.

„Након санирања пожара, капија депоније у Ковину је затворена. Међутим, оно што је потребно за општину Ковин и за цео Банат јесте дугорочно решење, које Влада Србије припрема у сарадњи са кинеским партнерима, када је реч о проширењу капацитета у Панчеву“, казала је Вујовић.

Ђорђе Јанићијевић из Еко Зоне Ковин каже за Н1 да су „након 30 година, грађани Ковина направили први конкретан корак у решавању огромног проблема око несанитарне депоније“.

„Заиста смо срећни што је министарка Ирена Вујовић, на апел грађана, донела одлуку да се коначно затвори депонија која је тровала људе и загађивала животну средину, те да се направи трансфер станица одакле ће се отпад касније одвозити у Панчево. Ово је први пут да је Ковин добио толико медијске пажње уз помоћ које тешко да би направили тако велики помак ка решавању овог великог еколошког проблема“, изјавио је Јанићијевић.

Захвалио је медијима који су вест о депонији пласирали у јавност и омогућили да ствари помакну с мртве тачке.

„Искрено се надамо да ће се локалне и државне власти придржавати ових одлука и да ће коначно започети примену плана о заједничком обезбеђивању и спровођењу управљања отпадом, који је објављен у јавном гласнику 2018. године“, навео је Јанићијевић

Подсећамо, како су мештани Ковина за Н1 потврдили, депонија у тој општини постоји више од 30 година, и на њу баца „ко шта стигне“, иако је, како су поједини стручњаци из Ковина рекли, још пре неколико година била је донета одлука да се депонија затвори али се то није разматрало.

Они који живе тик уз депонију више пута су за Н1 нагласили да немају нормалан живот, а са истим проблемом суочавали су се и остали становници општине.

Јелена Мирковић  Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар