Почетна » НЕСЛОГА? Да ли постоји препрека око формирања Савеза за Србију у Гроцкој?

НЕСЛОГА? Да ли постоји препрека око формирања Савеза за Србију у Гроцкој?

од admin
0 коментар

Формирање Савеза за Србију започето је након београдских избора одржаних у марту 2018. године када су се оснивачи Савеза за Србију, стављајући своје разлике по страни, усагласили око 30 тачака платформе програма са којом су изашли пред грађане.

Савез за Србију сачињавају Демократска странка, Заједно за Србију, Здрава Србија, Левица Србије, Народна странка, Српски покрет Двери, Покрет за преокрет, Покрет Отаџбина, Удружени Синдикат Србије Слога и неформална група грађана блиска иницијатору окупљања, Драгану Ђиласу. Већина ових странака и покрета постоји и у Гроцкој. На целој територији Србије почело је и заједничко деловање ових странака и групација, поготово у последњем периоду. Међутим, у Гроцкој оснивање Саваза за Србију , односно заједничко деловање свих ових групација, изгледа да је доведено у питање. Наиме, у Гроцкој још нису формирани ни сви одбори странака из Савеза за Србију а постоји и велика борба око преузимања места повереника или председника Општинских одбора. Многи од оних који су били при владајућем режиму, па и уз саме напредњаке покушавају да нађу своје место у једној од странака Савеза.

Народна странка у Гроцкој, основана је крајем јуна прошле године. На њено место постављен је Жељко Вагић из Врчина. Он је од раније познат по томе што је био одборник Демократске странке, где је заједно са председницом демократа Оливером Кнежевић, такође из Врчина, основао и прешао у Демократски савез Гроцке који је био део напредњачке власти у Гроцкој од 2014-2016. године. Вагић је у тој политичкој подели карата добио радно место у једном од јавних предузећа у Гроцкој (помоћник директора ЈКП „Грочански комуналац), док је Оливера Кнежевић постала члан Већа задужен за културу.

Оливера Јевтић, држи предавање испред ГО Гроцка 2015. године

Оливера Кнежевић је раније била позната по изјавама да  напредњаци  раде противзаконито, да су прљаве свиње и да са њима не жели никакву сарадњу. Ипак, те 2014. године постала је члан Већа у Гроцкој и није било прославе од стране напредњака да су прошле без Оливере и Вагића. Радо су прослављали и када су напредњаци у Гроцкој, новцем свих грађана, одржавали славље по разноразним ресторанима.

Ипак, иако из Савеза за Србију поручују да они који су сарађивали са напредњацима нису добродошли, у Гроцкој Жељко Вагић и Оливера Кнежевић се већ налазе у тој организацији. Вагић, као што је већ речено је председник Вука Јеремића Народне странке у Гроцкој, док се Оливера преко друге организације убацује у Савез а упућени кажу да је блиска са Драганом Ђиласом и још једним лидером.

Жељко Вагић, као помоћник директора ЈКП Грочански комуналац 2015. година

И управо ту, према сазнањима Жиг Инфа, наилази се на препреку око формирања Саваза за Србију у Гроцкој. Наиме, има представника опозиције у Гроцкој који никако не желе да преговоре врше искључиво са Оливером Кнежевићем, па и са Вагићем по цени да се Савез не формира. Постоје пак и они који могу да комуницирају са Вагићем али не и са Оливером, као и они који су за формирање Савеза по било којој цени.

Свакако једно од обећања Савеза за Србију у Гроцкој већ није испуњено јер Вагић и Оливера су итекако сарађивали са напредњацима, чак су и били део извршне власти у одређеном периоду. Када су их напредњаци напустили, прешли су у Савез за Србију. 

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар