Почетна » Шест месеци од првог протеста у Крушевцу због пребијања опозиционара

Шест месеци од првог протеста у Крушевцу због пребијања опозиционара

од admin
0 коментар

Непознати налогодавци, нападачи на слободи

 

Прошло је тачно шест месеци од када је у центру Крушевца, због пребијања опозиционих лидера Борка Стефановића и Бобана Јовановића, одржан први протест грађана под називом“ Стоп крвавим кошуљама“, који је током протеклих месеци прерастао у масовни грађански протест „Један од пет милиона“.

 

Фото: Медија центар

 

Међутим , ни након шест месеци суђење тројици нападача на Стефановића и Бобана Јовановића, још није ни почело, није достављена оптужница, није заказано ни прво рочиште. У нападу је ударац у главу добио и члан Левице Србије Марко Димић. У протеклих шест месеци нису откривени налогодавци овог злочина, иако се сумња да је у питању напад са политичком позадином.
 
Борко Стефановић, потпредседник Странке слободе и правде, каже да су за ових шест месеци колико је прошло од напада на њега, људи почели да скидају окове страха, да су схватили да нико није сигуран и да власт базирана на насиљу, лажи и корупцији неће презати ни од чега да заустави оне који другачије мисле.
 
У град где су протести пре шест месеци почели, како каже Стефановић, вечерас (субота) ће бити пресељена Слободна зона, а биће одржана И уобичајена протестна шетња.
 
Шта су последице протеста
 
„Доста је урађено за ових шест месеци, почев од тога да су се људи ослободили страха, да су видели да нас нема мало, већ да смо снага у овој земљи, па до тога што је Александар Вучић мислио да никада неће да се догоди, да ће морати да смењује своје кадрове. Догодио се и извештај Европске комисије који је директна последица грађанских протеста који трају пола године“, каже за Данас Стефановић. Додаје да не само што протести трају, што су у Београду масовни као на почетку, већ сада добијају и неку нову форму кроз Слободну зону која се креће тамо где су се десили нови инциденти.
 
Осим што је разбијена Боркова глава натерала људе да се по снегу И киши супротставе насиљу, да покажу инат, тај догађај је променио и живот потпредседника ССП.
 
„Од када се то десило живот ми се променио у смислу да се много више осврћем, али много је теже Бобану Јовановићу, коме су тог 23. новембра прошле године нападачи избили три зуба. Он је из Крушевца и среће их, јер су сва тројица нападача на слободи. Њихови помагачи који су седели у колима нису ни процесуирани у истражном поступку. Нису откривена ни њихова имена, а осумњичени да су били организатори напада крушевачки бизнисмен Горан Макрагић и управник Васпитно-поправног дома Иван Мијаиловић дали су исказ да немају појма о чему се ради. Мијаиловић који је функционер СНС у међувремену је напредовао до Министарства правде, док је Макрагић , заједно са Марком Живковићем Бувцем који је оптужен за напад на мене учествовао недавно у тучи, где су неки избодени ножем“, прича Стефановић.
 
Додаје да се упркос свему креће свуда по Србији, без обезбеђења, које нико у опозицији и нема.
 
Ћутљиве институције
 
Стефановићев страначки колега Бобан Јовановић, професор информатике, каже да је после низа хируршких интервенција на вилици и поновног учења изговарања предњонепчаних сугласника, његово здравствено стање сада добро, што се не може рећи за психичко стање.
 
„Осећам се небезбедно и у страху, јер је веома тешко живети у небезбедном граду какав је Крушевац. Осумњичени слободно шетају градом, а ја сам стално на опрезу да опет могу да ме нападну и повреде. Можда не исти они, али ту је армија потчињених који чекају да се докажу налогодавцу. Жалосно је што нико од владајуће структуре у Крушевцу није осудио овај напад и покушај убиства и срамота је што још нема епилога овог политичког напада који је био покушај убиства. То што још увек није почело суђење, а шест месеци је прошло, и што сви осумњичени уживају у слободи, јасно показује на ком се нивоу налазе наше ћутљиве правосудне институције, иако су нападачи одмах идентификовани захваљујући полицајцу на дужности који је био на лицу места“, каже Јовановић.
 
Напомиње да држава брже реагује када неком треба да се сече струја због дуга од 5.000 динара, или да се политички оптуже и осуде неистомишљеници, а да тешка кривична дела остају на маргинама оволико дуго.
 
Он подсећа да је страшно што се ни након шест месеци не знају све околности напада, али ни ко је налогодавац.“Знамо ко је осумњичен за извршење, али не и зашто се то десило, по чијем налогу, а у граду круже разне приче ко је и зашто имао разлога да нас склони са политичке сцене, и на основу свега тога остаје горак укус садашњице. Често ме питају познаници зашто не одустанем јер могу још горе настрадати. Ја само тражим слободу и правду за оно што су ми урадили“, истиче Јовановић.
 
Иван Нинић: Зашто нису одузети телефони
 
За напад на Стефановића и Јовановића оптужени су Данијел Гмијовић, Марко Живковић Бувац и Милош Шапоњић Шапа, који су ухапшени убрзо после напада. Њима се на терет ставља насилничко понашање на јавном скупу. Иван Нинић, адвокат који је заступао Борка Стефановића и Бобана Јовановића, каже да за наш лист да га је 27. марта Срђан Живић, заменик вишег јавног тужиоца у Крушевцу, обавестио да је против тројице нападача подигнута оптужница и да је достављена Вишем суду у Крушевцу, али да ту оптужницу до данас није добила ни једна од заинтересованих страна.
 
„Немамо информацију где се заглавила та оптужница и процес. Очигледно у Вишем суду у Крушевцу и мислим да су они права адреса. Мој утисак је да је истрага у овом предмету одрађена изузетно лоше, да је требало посматрати шири контекст, захватити већи број лица. Требало је одузети мобилне телефоне исте вечери и обавити проверу задржане комуникације која је претходила догађају. Тужилац ништа није урадио, већ им је телефоне оставио, тако да су данас ти апарати вероватно уништени. Осим тога напад на Стефановића и Јовановића тужилац је гледао као на свакодневну ситуацију која се дешава дневно на улици. Овај догађај није ставио у контекст да то може бити организован напад са политичком позадином“, каже Нинић.
 
И он наводи да међу оптуженима нема ни крушевачког бизнисмена Горана Макрагића, иако је саслушан током истраге, јер је Стефановић након напада тврдио да су сва тројица ухапшених у пословним везама са Макрагићем. Гмијовић, Живковић и Шапоњић су се, на основу исказа неких сведока, видели са Макрагићем на дан када се догодио напад, казао је тада Стефановић.
 
Подсетимо, напад се догодио 23. новембра, прва протестна шетња у одржана је у Крушевцу 30. новембра, а 8. децембра се у Београду окупило више од пет хиљада људи и једнонедељни протести су почели и проширили се по Србији.
 
Контроверзни бизнисмен
 
Портал Крик детаљно је писао средином маја о контроверзном крушевачком бизнисмену Горану Макрагићу, након што је он ухапшен због учествовања у тучи испред крушевачког кафића „Кафаница“. Крик подсећа да је Макрагић раније саслушаван у вези са пребијањем Борка Стефановића, близак је Звонку Веселиновићу, а његово име помиње се и у вези са претњама упућеним Марији Лукић. Макрагић је задобио више убода ножем, а у тучи су повређена сва четворица учесника. У емисији „Живот прича“ Марија Лукић је испричала је да јој је Макрагић претио након што је на свом Фејсбук профилу објавила поруке које јој је Милутн Јеличић Јутка слао, терајући је да их обрише и да не пријављује Јеличића полицији.
 
Макрагић је, како наводи Крик, почетком двехиљадитих више пута условно осуђиван, а неколико кривичних пријава поднетих против њега због насилничког понашања, угрожавања безбедности и изнуде, је одбачено. П. Д.

 

 

ИЗВОР:danas.rs/Мирјана Р. Миленковић

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар