Почетна » (ВИДЕО) Организатори: Не присвајамо протесте, регистрацијом их штитимо од режима

(ВИДЕО) Организатори: Не присвајамо протесте, регистрацијом их штитимо од режима

од admin
0 коментар

 Анасоновић је у Дану уживо ТВ Н1 оценила да се власт труди да на све могуће начине дискредитује протесте, и подсетила је да се раније дешавало да режим користи имена различитих удружења, покреста и странака како би збунио грађане.

„Потребно је да се име и идеја ‘1 од 5 милиона’ заштите. То није урађено да бисмо отели или присвојили име, већ је то начин да се протест формално-правно заштити. Сада постоји рачун на којем је овог трена нула динара, а ако људи желе да донирају новац, рачун ће бити на сајту, доступан 24 сата дневно. Идеја оснивања удружења је да се заштити име и остави на распологање свим грађанима Србије“, објаснила је она.

Марковић је додао да су добили информацију да градска власт намерава оснивање организације „1 од 5 милиона“, и да су стога регистрацијом удружења желели да их предухитре.

Коментаришући негативне реакције у јавности, Анасновић је подсетила да се од првог дана протеста на Твитеру суочавају са бот заједницом која, како каже, има задатак да их дискредитује, али да с друге стране, на Твитеру добијају и добронамерне критике које се труде да уваже.

Упитала је, ипак, зашто се људи у које организотори протеста имају поверење, без провере везују за лажне информације, попут оних да она студира у иностранству или на приватном факултету.

„Завршавам студије на Факултету политичких наука, живим у Београду, а пореклом сам из Зајечара (…) Волели бисмо да не верују слепо таблоидима“, поручила је она.
 
Говорећи о резултатима протеста, Анасоновић је рекла да се после три месеца показало да је страх међу људима све мањи, што је нарочито важно у мањим срединама, где се сви познају.
 
„Иако је РТС далеко од објективног извештавања, у суботу су по први пут поменули наша имена. Захтеви се не испуњавају на начин да ова власт жели да изађе у сусрет, већ просто пуца под притисцима“, оценила је она.
 
На питање како коментаришу позив Лиге социјалдемократа Војводине да се организатори протеста ограде од говора председника Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића у Новом Саду, у којем је извређао лидера ЛСВ-а Ненада Чанка, Срђан Марковић је казао да „не жели да брани Сергеја“, али и да се ЛСВ, иако би можда желела да буде део протеста, није јасно одредила да ли је за ову власт или није.
 
Анасоновић и Марковић су оптужили градсле власти у Београду да су премазале Теразијски тунел „нечим што мирише на бензин“, чиме су, према њиховој оцени, угрозили животе грађана само како би спречили лепљење налепница са „лажима Александра Вучића“.
 
На питање замерају ли они комунални службама тиме што се баве својим послом, Марковић је објаснио да су се за лепљење налепница са неиспуњеним Вучићевим обећањима одлучили јер се у медијима о томе не говори.
„Пошто се лажи цензуришу, желели смо да брендирамо један део града где људи пролазе, да размишљају о Вучићевим лажима“, казао је он.
 
Анасоновић је подсетила да учеснике протеста у суботу позвала да не лепе налепнице на излоге и приватну имовину.
Објашњавајући зашто је залепила налепницу на полицијско возило испред Скупштине града, Анасоновић је рекла да су полицајци у суботу увече легитмисали само једну девојку, иако је у околини било још 15 људи који су лепили налепнице.
 
„Питали смо их због чега не легитимишу све нас. Мој чин лепљења налепнице на возило марице је првенствено био да питам да ли ће они мене тада легитимисати, ако ја залепим на возило марице. (…) Ако имате 15-ак људи, међу којима су чланови породица људи који су на протестима, који организују протесте, и када легитимишу једну особу насумично, онда се поставља питање да ли та полиција заиста ради свој посао“, рекла је Анасоновић.
Додала је и да сваке суботе пријављују протесте и да иначе имају веома добру сарадњу с полицијом, осим у оваквим ситуацијама.
 
Марковић је навео да је прошле недеље у Земуну легитимисан, јер је са још једним активистом лепио налепнице на просторије СНС-а, и да је полиција била врло коректна све до једног телефонског позива после којег су одведени у полицијску станицу где су чули да постоји притисак из владајуће странке да се они кривично гоне због уништавања приватне имовине.
 

Можда ти се свиди

Оставите коментар