Почетна » ДРАМА ДАЧИЋА НАД ГРЧКОМ: „Фалкон“ се умало није запалио у ваздуху!

ДРАМА ДАЧИЋА НАД ГРЧКОМ: „Фалкон“ се умало није запалио у ваздуху!

од admin
0 коментар

СВЕГА неколико сати пошто је усред разговора са председником Сомалије испред палате експлодирао аутомобил-бомба, који је убио девет особа, Ивица Дачић је у повратку за Србију доживео нову драму. Наиме, на небу изнад Грчке покварио се владин „фалкон“ и морао је хитно да слети у Атину и то у року од 15 минута!

Као смо сазнали, стјуард у летелици је после неколико сати лета пришао министру спољних послова и његовим сарадницима и саопштио им је да се упалио црвени аларм који сигнализира да нешто није у реду са акумулатором авиона. Што је најгоре, „батерија“ се готово усијала и претила је опасност од пожара, а пошто се налази у репу летелице, где је смештено и гориво, последице су могле да буду фаталне.

Зато је наложено хитно слетање у грчку престоницу, пошто су нагло почели да губе висину. Срећом, аеродром у Атини није био много далеко, па се „фалкон“ стар 38 година успешно приземљио. На писти су их чекали ватрогасци и амбулантна кола, што је уобичајена пракса када је принудно слетање. Механичари су чак, морали одмах да одстране акумулатор, да не би експлодирао.

Шеф српске дипломатије каже, за „Новости“, да „не може да каже да је била пријатна ситуација, али није било ни панике“:

– И раније су нам се дешавале сличне ситуације са „фалконом“. У Грчкој смо чекали четири сата док је из Србије стигла нова батерија, па смо са замењеним делом полетели за Београд. Не знам заиста шта би се десило да се све одиграло изнад мора или далеко од неког аеродрома.

Овај непријатни догађај опет је отворио питање дотрајалости владине флоте, али и безбедности највиших државних званичника који је користе. Тим пре, што је ово само један у низу ваздушних инцидената. Тако да се озбиљно мора размишљати о набавци још једне летелице.

Иначе, у авио-парку Владе налази се и авион „ембраер легаси 600“ који је набављен прошле године управо због честих кварова „фалкона“. Њега за путовања користе председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић. Произведен је 2007. године и до преласка у српске руке „службовао“ је у Бразилу.

Део флоте је и „лир џет 31А“. Произведен је пре скоро 30 година. И ова летелица је имала проблема. На пример, делегација предвођена бившим премијером Мирком Цветковићем није могла да слети у Карлове Вари по магли, због проблема са уређајима за слетање.

ТОЧАК, ВРАТА И ПРЕКИД ВЕЗЕ

ДАЧИЋ је приликом лета „фалконом“ имао више незгода. Тако се једном на путу за Лондон укључио аларм да врата авиона нису затворена. Током слетања у Москву сигнализација је показивала да један точак није извучен, а „најчупавија“ ситуација је била када је током лета изнад Атлантика авион на неко време изгубио везу за земљом.

НАБАВЉАЈУ „СУХОЈ“?

ВЛАДА Србије, раније је помињано, могла би да набави још један авион. У игри је била и летелица „сухој“. Приликом једне од посета Русији, председник Вучић је на аеродрому „Внуково“ у Москви погледао три модела овог произвођача. Преговори о продаји са Владом трајали су месецима и, наводно, још има пансе да ова летелица појача нашу флоту.

В. Н.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар