Почетна » Јеремић: Режим је уздрман, Вучићу не би требало бацати појас за спасавање

Јеремић: Режим је уздрман, Вучићу не би требало бацати појас за спасавање

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да су резултати избора далеко лошији од истраживања јавног мњења којима је јавност засипана пред изборе и која су говорила да ће коалиција Уједињени за победу Србије освојити више од 25 одсто гласова и да ће бити другог круга председничких избора.

„Народна странка није била у командној позицији, али нећемо ни у кога јавно да упиремо прст. У оквиру коалиције ћемо разговарати иза затворених врата о томе ко је водио кампању, ко је самостално доносио одлуке о кандидатима и како да се кампања води“, рекао је Јеремић за Неwсмаx Адриа.

Председник ССП Драган Ђилас је током кампање рекао да ће, према истраживањима његове странке, коалиција Уједињени за победу Србије освојити 27 одсто гласова, а њен кандидат за председника Здравко Понош 28,5 одсто, док је на изборима коалиција освојила око 13 одсто гласова, а Понош 18 одсто.

Јеремић је истакао да је са друге стране „очигледно да је режим уздрман“ и да је „ситуација спасавај се ко може“ и у републичком парламенту и Скупштини Београда, где Градска изборна комисија није саопштила резултате ни девет дана после избора и чак 11 одсто гласова још није заведено.

„Да режим није уздрман, не би било ове драме и теленовела које гледамо. Народна странка не учествује у тим теленовелама, нити ће учествовати“, рекао је Јеремић.

Јеремић је поводом састанка председника СНС-а и ССП-а Александра Вучића и Драгана Ђиласа рекао да „Вучићу не би требало бацати појас за спасавање“.

„Ако смо ушли у изборе рекавши да нам је доста приватизоване државе, одлучивања једног човека о свему, онда хајде да се не понашамо као он и да му не дајемо појас за спасавање у тренутку у којем му очигледно нису све овце на броју, јер да јесу не би са нама разговарао“, рекао је Јеремић.

„Народна странка се залаже за поштовање закона и процедуре, а то значи да би прво требало утврдити коначне резултате избора у Београду, потом расподелити одборнике и да онда Владета Јанковић као најстарији одборник постане председавајући градске скупштине и разговара са представницима одборничких група како би се видело да ли постоји већина. Чули смо од Ђиласа и Вучића да је однос одборника 55 према 55, али још 11 одсто гласова није уведено у регистар“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је неспорно да Вучићева и Ђиласова странка имају заједно више од 55 одборника, односно да имају већину у Скупштини Београда.

„Поставља се питање који легитимитет Вучић и Ђилас имају да разговарају о томе како даље у Београду, осим неспорног легитимитета да заједно имају више од пола одборника у Београду. Ако због тога заједно одлучују шта би требало урадити, онда би то требало назвати правим именом – већинска техничка коалиција СНС-а и Ђиласове странке“, додао је Јеремић.

Јеремић је најавио да ће Народна странка од сутра почети разговоре са другим политичким организацијама које су ван коалиције у којој је наступила на изборима, односно са свима који су прешли цензус у Београду.

„За нас су легитимни саговорници сви који нису део режима. Ти разговори морају бити приватни и незванични док не будемо знали коначне резултате избора у Београду“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли ће се Србија морати да бира „Русија или Запад“, Јеремић је одговорио да ће Србија бити притискана и да ће ситуација бити све сложенија.

„То не бих до краја одвојио од разговора о формирању будуће већине не само у Београду, већ и у Скупштини Србије“, рекао је Јеремић, и додао да „странци имају чиме да уцене Вучића“.

Јеремић је навео да је у листу „Данас“ пласирана лажна вест да су распуштена четири одбора Народне странке због подршке Здравку Поношу у кампањи.

„Народна странка је пристанком на наметнуту кандидатуру Здравка Поноша показала колико јој је стало до јединства опозиције. Прикупљали смо потписе за њега и пожртвовано учествовали у кампањи. Због тога је за све у руководству странке и све њене чланове чиста увреда када се каже да Народна странка није подржала кандидатуру Поноша колико је могла“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар