Почетна » Још без резултата за Београд: „Нови избори одговарају највише Вучићу“

Још без резултата за Београд: „Нови избори одговарају највише Вучићу“

Тачна подела гласова у Београду још није позната

од Други Пишу
0 коментар

Двадесет дана после избора Београд нема резултате. Два пута је гласање било поновљено, тече рок за жалбе после понављања 22. априла, а затим ће и Градска изборна комисија вероватно завршити посао до краја. И док напредњаци тврде да са социјалистима имају већину у престоници, не одбацују евентуално понављање избора крајем године, за шта се залаже опозиција.

Тачна подела гласова у Београду још није позната. Једино што се за сада зна јесте да напредњаци без социјалиста не могу да формирају власт.

„Српска напредна странка је са својим коалиционим партнером СПС-ом победила на изборима у Београду. Ми имамо 56 одборника што је довољно да формирамо самостално власт у Београду“, каже члан Председништва Српске напредне странке (СНС) Горан Весић.

На републичком нивоу напредњаци могу и самостално, али без Ивице Дачића у Београду не могу. Резултат који су сами остварили далеко је од очекиваног.

„Једна по мени јако важна ствар јесте да председника нигде нисте видели да каже колико процената је његова листа освојила у Београду. Мислим да му његов ментални склоп не дозвољава да каже да је то 30 и нешто посто. Он је незадовољан тиме и њему су потребни поновљени београдски избори и када на то додате понашање опозиције од 5. априла, па надаље, Александар Вучић нема разлога да те изборе не распише и да на њима не победи и оствари и бољи резултат и да заузме Београд на још четири године и да не зависи ни од кога“, истиче политиколог Бобан Стојановић.

Зато напредњаци већ сада немају проблем са поновљеним изборима, без обзира на то и што такав предлог стиже након разговора Вучића и Ђиласа.

„Ви сте чули да наш председник после разговора са једним од опозиционих лидера рекао да ће он предложити Главном одбору, уколико опозиција тражи да се избори и понове у Београду, помињано је неколико датума, уколико председник наше странке то буде предложио, сигурно ће наш главни одбор тај предлог прихватити“, нагласио је Весић.

Са друге стране, опозиција се већ окрњила, а одговора на Вучићеву понуду да изаберу датум понављања избора у Београду и даље нема.

„Видело се да у Београду постоји резервоар гласова физички и математички да се смени власт СНС-а. На нама је сад да то не проћердамо улудо. Ја мислим да ми то можемо да урадимо, да смо способни. Ако ми то не будемо знали да урадимо, онда не заслужујемо да водимо Београд“, казао је лидер Покрета слободних грађана Павле Грбовић.

Ко ће водити Београд и даље није познато, јер, иако своје гласове у престоници приказују збирно са гласовима социјалиста, Вучић је до сада званично разговарао само Ђиласом. За Дачића каже само да га чешће зове телефоном.

 

Жаклина Таталовић, Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар