Почетна » Јовановић: Нема разлога да се иде код Вучића на канабе, о закону се не преговара

Јовановић: Нема разлога да се иде код Вучића на канабе, о закону се не преговара

од Други Пишу
0 коментар

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас, поводом најаве састанка председника СНС-а и ССП-а Александра Вучића и Драгана Ђиласа о изборима у Београду, да политички договор са Вучићем не може бити изнад закона, јер се „о поштовању закона не преговара“, и да је такав договор неприхватљив.

„Закон јасно прописује да се формира привремени орган ако нема већине у Скупштини Београда и да се расписују нови избори после шест месеци. Нема разлога да се иде код Вучића на канабе и да се о томе разговара. Људи би помислили да постоји неки договор од раније и изгубили бисмо на кредибилитету. Нису људи за нас гласали да се после избора договарамо са Вучићем“, рекао је Јовановић телевизији Нова С.

Јовановић је додао да би Ђилас, ако позив стигне само председнику ССП-а, на састанку са Вучићем представљао само ССП и разговарао само у име своје странке а не и у име коалиције.

„Не могу се нови избори расписати по политичком договору који гласи ’пусти закон, хајде да се нас двојица договоримо’, него се морају расписати по сили закона. Разумем прагматичност у политици, али мора постојати политичка етика, не може се политички договарати о нечему што је већ дефинисано законом тако што се каже ’хајде да мало зажмуримо на закон и организујемо нове изборе’“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да, како сада ствари стоје, у Скупштини Београда и опозиција и власт имају по 55 одборника од укупно 110.

„Вучићу одговарају нови избори у Београду да би ’утегао’ неке општине. Њему не одговарају резултати избора, па му је потребна опозиција да се договори о новим изборима. Каква је то политика, шта је то“, упитао је Јовановић.

Јовановић је навео да опозиција у Градској изборној комисији води правну борбу за „обарање избора“ на бирачким местима у Београду на којима су повређена бирачка права, а да истовремено теку разговори о томе да ли постоји могућност да опозиција формира већину у градском парламенту.

„Тесна већина би тешко функционисала и проблем би биле међусобне уцене, али би то било могло да се превазиђе ако постигнемо договор“, рекао је Јовановић.

Упитан о одласку Здравка Поноша из Народне странке, Јовановић је одговорио да је то био очекиван потез пошто га је за председника кандидовала друга странка, а не матична Народна странка, и о кандидатури се договорио са Ђиласом, и додао да Понош „није најсрећније кандидован“.

„Сматрали смо да би други круг председничких избора био реалан да смо имали кандидата који је био препознатљивији и имао већу подршку од Поноша, а истраживања су показала да је било таквих кандидата. Нека друга истраживања, која нису била тачна, показала су да ће Понош освојити 30 одсто гласова, али је добио 18 одсто. Разлика између Вучића и Поноша је милион и по гласова, а 18 одсто је солидан резултат“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да су чланови Народне странке скупљали потписе за Поноша и да је више до 10.000 контролора Народне странке бранило гласове које је Понош освојио, и додао да је страначка инфраструктура „ангажована у максималном капацитету, без обзира што је Поноша кандидовао ССП“.

„Народна странка је зарад јединства опозиције пристала на много тога. Показало се да смо били у праву за многе ствари на које смо указивали иза затворених врата, укључујући и председничку кандидатуру. Нисмо хтели да ’рушимо снешка’ зарад јединства опозиције, али се он истопио и није било другог круга“, закључио је Јовановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар