Почетна » Дардан Сејдиу: Приштина одговорила на штетне мере

Дардан Сејдиу: Приштина одговорила на штетне мере

од admin
0 коментар

Многи производи из Србије и Босне и Херцеговине, посебно храна, продају се на Косову по „дампинг ценама“ (ценама које су испод цена са домаћег тржишта или неког другог иностраног тржишта, прим. новинара) које су у потпуној супротности с правилима ЦЕФТА, уз то су и испод трошкова производње, што је у супротности са косовским Законом о антидампингу, на штету растућих домаћих произвођача.

Обе земље, и Србија и БиХ, одбијају да комуницирају са Косовом на билатералном нивоу око ових тема, коментарише за Данас Дардан Сејдиу, шеф посланичког клуба Социјалдемократске странке Косова и потпредседник Одбора за економски развој, инфраструктуру, трговину, индустрију и регионални развој у косовском парламенту.

Сејдиу констатује да су „с друге стране, косовски производи суочени са различитим нетарифним препрекама у Србији, где косовски производи немају приступ тржишту Србије“.

– Асиметрија права сеже до јавних набавки, јер косовске компаније не могу легално да се такмиче на тендерима у Србији. Насупрот томе, има више од стотину тендера на којима су српске компаније победиле на Косову. Проблеми се проширују и на пратеће услуге. Косово не може да развије своју транспортну индустрију и тиме губи стотине радних места, јер косовским камионима није дозвољено да користе Србију као транзит на тржиште ЕУ. Осим тога, Косово губи десет милиона евра годишње због неиспуњавања енергетског споразума, потписаног 2013. између Приштине и Београда. Исти споразум накнадно су потврдили и премијери Косова и Србије у августу 2015. Јасно је да су власти на Косову дозволиле да се српска роба, капитал и рад слободно крећу на Косову и да се чак такмиче на тендерима. Исто се не може рећи за српске власти, које су, као што сам описао, забраниле да се косовска роба, капитал и рад слободно крећу у Србији и кроз Србију, објашњава саговорник Данаса.

Сејдиу напомиње да „без јасног реципрочног приступа овим односима, Косово нема другог избора, већ да обезбеди једнаку и поштену конкуренцију за све учеснике у економији на Косову“.

М. Стојановић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар