Почетна » Зашто је РТС убацио замрзнути кадар Вучића у живи пренос?

Зашто је РТС убацио замрзнути кадар Вучића у живи пренос?

од admin
0 коментар

Оштром оку јавности која је у недељу путем РТС-а гледала свечаност поводом 100. годишњице завршетка Првог светског рата није промакло да је у живом програму током говора француског председника Емануела Макрона Јавни сервис пуштао замрзнут кадар са председником Србије Александром Вучићем.

Зашто су монтажом прекидали жив програм, нисмо добили одговор од челника РТС-а.

Међутим, бивши члан Управног одбора Радио-телевизије Србије Небојша Крстић има интересантно објашњење.

– Пренос из Париза није вршио РТС, већ француска државна телевизија. РТС је само преузео слику – рекао је Крстић за Данас. На питање да ли хоће да каже да су Французи у живом програму убацивали замрзнути кадар Вучића, наш саговорник је рекао да је на то већ одговорио.

Бојана Лекић, бивша уредница информативног програма РТС-а, каже да је монтирање у живом програму једна од метода која се користи, али само у зависности од контекста. Међутим, додаје, она се не користи када пренос ради неко други.

– Интервенција у туђем преносу није уобичајена, а ван сваког контекста је да у туђ пренос убацујете једну једину замрзнуту слику. То говори да није у питању метод него намера, и то потпуно погрешна и контрапродуктивна – истиче Лекић за Данас.

Југослав Ћосић, директор програма Н1 за Србију, оцењује за наш лист да није уобичајено да се у живом програму монтира и убацују замрзнути кадар, као и да Н1 то никад није радио.

– А зашто је то РТС урадио то је питање за њих. Могу само да наслутим. Исто тако су могли у живом преносу да преместе председника Србије да седи поред Путина и Трампа а да раселе Хашима Тачија – каже Ћосић.

Монтирање РТС-а током говора председника Макрона за теоретичара медија и професора ФПН Радета Вељановског представља скандал.

– То је фалсификат, или како је сада модерно рећи, лажна вест. Апсолутно непрофесионалан гест РТС-а и нема никакве сумње да тиме доказује да се у потпуности сврстао међу режимске медије. Попут њих, и јавни сервис доприноси томе да харизма председника буде већа него што заиста јесте. Доприносе култу личности – истиче Вељановски, додајући да се у нормалном свету и код професионалних медија то не ради.

Монтирање кадрова Александра Вучића није новина на телевизијама у Србији. Подсетимо, Вучић је у Уједињеним нацијама септембра прошле године одржао говор у готово празној сали. Међутим, телевизија Пинк је у кадру који је приказивао публику пустила потпуно други снимак. Сала је била пуна, а повремено се чуо и аплауз. Тиме су желели да створе илузију како су делегати чланица УН помно слушали председника Србије и били одушевљени његовим говором, међутим, фотографије са лица места су их демантовале.

Замрзнут кадар Вучића на РТС-у изазвао је подсмех на друштвеним мрежама, а креативни корисници су направили и монтаже где се Вучићева глава налази на сваком другом рамену у публици.

Баљак: Аматерски фалсификат

Редитељ Јанко Баљак потез РТС-а оцењује као аматерски фалсификат. „Он надмашује и Милошевићево време када су у Вучелићевим Дневницима сликани људи много пре почетка протеста па онда то приказивано ка „шачица демонстраната“. Када би поново постојала она награда „Брука за професију“, Бујошевић би био кандидат. Јадно, бедно, удворички“, каже Баљак за Данас.

Катарина Живановић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар