Почетна » Драган Марковић Палма постао почасни конзул Грчке

Драган Марковић Палма постао почасни конзул Грчке

од admin
0 коментар

Председник Јединствене Србије и Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма постао је данас почасни конзул Грчке у Србији.

Марковић је положио заклетву у амбасади Грчке у Београду, а свечаности је присуствовао министар спољних послова и његов коалициони партнер Ивица Дачић.

– “Данас је велики дан за мене, за Србију и Поморавски, Расински, Шумадијски и Браничевски округ, јер ће бити отворен конзулат који ће бити у функцији грађана”, рекао је Марковић који је захвалио грчком премијеру Алексису Ципрасу, јер је потписао указ да Марковић постане почасни конзул.

Он је рекао постоји пријатељство између Србије и Грчке, али и добри лични односи између председника Србије Александра Вучића и Алексиса Ципраса, те да Грчка подржава Србију на путу ка ЕУ и не признаје независност Косова и Метохије.

Подсетио је да је још раније у Паралији отворио Канцеларију која помаже туристима из Србије, те додао да ће наставити да на овај начин помаже јер, како је рекао, „то воли да ради и чини га срећним”.

– “Никада се није десило да када сретнем неке наше студенте и да им не дам неки динар, евро. …Ја сам човек који воли да помаже. Кад помажем, ја сам срећан. Мени ова функција лежи због тога. Катерини ме је прогласио са почасног грађанина, а данас сам постао почасни конзул. То је велико признање – рекао је Марковић.

Dačić i Marković

Он је навео да може много да допринесе и када је реч о побољшању економских односа.

Дачић је рекао да Србија има традиционалне пријатељски односе са Грчком која је један од знајчајнијих партнера.

– “Подржава нас на путу ка ЕУ, залаже се за унапређење регионалне сарадње и са другим земљама Балкана. Један је од водећих инвеститора. Имамо око 200 мешовитих компанија, а четири грчке банке заузимају 15 одсто банакрског тржишта у Србији” – рекао је Дачић.

Коментаришући отварање конзулата у Јагодини, Дачић је рекао да ће то дати додатни импулс интензивирању односа две земље.

“Имајући у виду личност почасног конзула, пријатељске односе са Грчком, очекујемо да ће приоритет његовог деловања бити јачање економске сарадње”, рекао је Дачић.

Амбасадор Грчке Елиас Елиадис се сложио да су односи две земље изузетни и додао да би требало да постану више практични, а један од начина је и туризам.

Наводећи да је план да се повећа број грчких туриста у Србији, амбасадор је рекао да је због тога врло важан конзулат који ће бити отворен у Јагодини и истакао да је Марковић најадекватнији човек за почасног конзула.

– “Велика нам је част што је Марковић пристао да преузме функцију. Он годинама ради на томе да односи две земље ојачају” – рекао је Елиадис.

Тањуг/блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар