Почетна » Како је мала острвска држава постала ЗВЕЗДА ДАНА у Србији

Како је мала острвска држава постала ЗВЕЗДА ДАНА у Србији

од admin
0 коментар

Након што се јуче појавила вест да је Србија донирала 10.000 долара школи на Зеленортским Острвима, данас је министар спољних послова, одбране и дијаспоре ове државе Луиш Филипе Лопеш Тавареш посетио неколико високих српских званичника. Све ово одиграло се у светлу чињенице да држава Зеленортска Острва – није признала Косово.

Министар спољних послова, министар одбране и дијаспоре Републике Кабо Верде (Зеленортска Острва), Луиш Фелипе Тавареш, борави у званичној посети Републици Србији и састао са најважнијим домаћим званичницима који нису отпутовали у Кину: са премијерком Аном Брнабић, министром спољних послова Ивицом Дачићем и министром просвете Младеном Шарчевићем.

Премијерка Брнабић изразила је захвалност Зеленортским Острвима на чврстом ставу у непризнавању једнострано проглашене независности Косова, истичући да је за Србију то најважније национално питање.

Ana Brnabić i Luiš Filipe Lopeš Tavareš

Брнабић је, такође, захвалила за подршку Србији у добијању статуса придруженог посматрача у Заједници земаља португалског говорног подручја у јулу ове године и изразила уверење да ће наше две земље у тој организацији блиско сарађивати.

Она је оценила у данашњем разговору Таварешом да две државе традиционално негују пријатељске односе и међусобно уважавање, на основу којег можемо да градимо и унапређујемо економску, културну и друге видове сарадње и продубљујемо политичке односе.

Добри односи још из времена Југославије

Тавареш је подсетио на пријатељске односе наших земаља из периода бивше Југославије, додајући да је његова земља увек поштовала храброст и одлучност Србије, посвећеност нашег народа сопственој држави и његов слободарски дух. Он је изразио уверење да ће ова држава из северног дела Атлантског океана подржавати Србију у међународним организацијама у којима има чланство.

Саговорници су се сложили да би отварање почасних конзулата Србије и Републике Зеленортска Острва било од изузетног значаја за даљи развој билатералних односа двеју земаља.

Брнабић је оценила да је веома задовољна чињеницом да пет држављана Зеленортских Острва студира у Србији и навела да ће Влада Србије наставити са стипендирањем студената из ове државе у оквиру програма „Свет у Србији“, наводећи да је то најбољи начин зближавања двеју култура и народа.

Популарне студије медицине

Тавареш се данас састао и са српским министром просвете Младеном Шарчевићем. Он је рекао да међу студентима са Зеленортских Острва постоји интересовање за студије медицине у нашој земљи, а Шарчевић да има неколико програма које можемо да понудимо, као и одређен број стипендија.

Шарчевић је истакао и да је квалитет образовног система у Србији препознат у свету, те да се посебно истичу медицина и техничке науке.

Luiš Tavareš na današnjem sastanku sa Šarčevićem

– Јако је важан квалитет образовања. То је један од разлога зашто желимо да се наши студенти школују у Србији – реко је Тавареш.

На данашњем састанку министри су потписали и Меморандум о разумевању две земље, а сличан меморандум Тавареш је потписао и са Ивицом Дачићем.

Нису признали Косово

Министар Дачић је на састанку подсетио да је Србија недавно постала придружени члан Заједнице земаља португалског говорног подручја, од којих већина, чак и оне најутицајније, нису признале независност Косова, а Тавареш је поручио да Србија може да рачуна на ту афричку земљу у напорима да очува своје националне интересе по питању Косова.

Tavareš i Dačić

– Србија може имати поверења у нас. Ми смо правна, демократска држава која држи реч и која жели са Србијом да има одличне одосе. Рачунајте на нас да се боримо са вама за ваше националне интересе – рекао је министар Тавареш.

На овом састанку говорило се и о међусобном укидању виза, као и о отварању конзулата.

Као код куће

Министар Тавареш је захвалио топлој и срдачној добродошлици и истакао да се никада ни у једној земљи источне Европе није осетио као код куће и додао да су га освојили искреност, пријатељство, дух хуманизма.

Дачић је истакао да су односи две земље добри, али је и додао да они нису развијани још од времена бивше Југославије када је Јосип Броз Тито подржавао борбу афричких земаља за независност.

Он је нагласио и да ће две земље захваљући доброј вољи која постоји развијати односе у области економије, туризма, културе, информационих и комуникационих технологија.

М. Милојковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар