Почетна » Вучић: Држава разматра увођење ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА

Вучић: Држава разматра увођење ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА

од admin
0 коментар

Председник Србије Александар Вучич изјавио је данас да држава разматра да од 2020/21 године поново уведе обавезни војни рок, у трајању од три или шест месеци.

Он је рекао да то зависи од анализа Министарства одбране и тога да ли финансијска средства то буду дозвољавала.

Како је прецизирао, у зависности од анализа и финансија, разматра се могућност да он потраје три до шест месеци, али да никаква одлука још није донета.

– Није опција годину дана, мислим да је то предуго. Још увек о свему размишљамо – казао је Вучић.

Вучић је појаснио да се тренутно разматрају сви аспекти тог евентуланог потеза, до које године и на који начин би он био спроведен. Казао је и да би они који војску заврше, имали предност при запошљавању у јавној служби.

– „Све радимо да би сачували мир, да превентивно можемо да делујемо против сваког ко би покушао да проведе агресију на нас – подвукао је Вучић.

Он се осврнуо на критике јавности које би могле да уследе после таквог потеза и навео да су оне неминовне у сваком случају, било обавезног војног рока или не.

Рекао је да када се помене поновно увођење, кажу „опет бисте да ратујете“, а до јуче је било зашто нема војног рока.

– Договорите се са собом шта хоћете од државе по питању војске, Косова и економије и свега… Не плашим се кампање против служења војног рока, народ је добољно паметан да препозна ко ради у његовопм, а ко против његовог интереса – рекао је Вучић, истакавши да су „до јуче говорили да су нам деца постала слабићи, јер немају војну обавезу“.

Војни кампови и паравојска

Вучић је поновио данас да никаквих војних кампова не може бити, нити војну обуку и кампове за обуку могу организовати невладине или друге организације, осим државе.

Поводом, сада већ затвореног омладинско-патриотског кампа на Златибору, Вучић је навео да „не спори чисте мотиве ни деце ни родитеља, али да је тако нешто могуће организоватри само у скалду са законом и у организацији државе“.

– Не можете да имате војне кампове у организацији невладиних организација. Ако их имате у организацији неког другог, а не државе, онда је то паравојска – рекао је Вучић.

Он је поручио деци да уче, а да ће имати у будућности и оно што се назива предвојничка, одбрану и заштиту на факултетима, војне школе, ако желе да иду у њих…

– Тако то раде организоване државе и ништа више од тога – истакао је он.

Л. Г.   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар