Почетна » Лајчак: Дијалог Београда и Приштине обновљен после 20 месеци, постигнут договор о кључним елементима

Лајчак: Дијалог Београда и Приштине обновљен после 20 месеци, постигнут договор о кључним елементима

од admin
0 коментар

 

По завршетку састанка, Лајчак је рекао да је постигнут договор и о дневном реду следећег састанка који ће бити одржан уживо у четвртак у Бриселу.

„Драго ми је што могу да кажем да је дијалог о свеобухватној нормализацији односа Србије и Косова уз посредство Уније обновљен после 20 месеци“, рекао је Лајчак.

Он је захвалио обема странама на данашњем „конструктивном ангажману“.

Уз Лајчака, на видео састанку учествовали су председник Србије Александар Вучић, премијер Косова Авдулах Хоти и шеф европске дипломатије Жозеп Борел.

Уочи састанка, Борел и Лајчак су прво одвојено разговарали са Хотијем и са Вучићем. Око поднева почели су заједнички видео разговори све три стране.

Вучић је током трилатералног састанка објавио да су договорене теме за састанак у Бриселу у четвртак.

„Дијалог под покровитељством ЕУ после 20 месеци се наставља. Договорене су и теме за састанак у Бриселу у четвртак“, навео је Вучић на Инстаграм профилу Будућност Србије.

Видео-конференција Дијалог Београда и Приштине под покровитељством Европске уније представља увод у наставак дијалога, који је најављен за четвртак, 16. јула.

Видео-конференцијом председава високи представник ЕУ Жозеп Борел који је поручио да је у питању наставак процеса у циљу постизања коначног свеобухватног и правнообавезујећег споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине који ће одговорити на сва отворена питања.

„Такав споразум је кључан за бољу будућност народа Косова и Србије, за њихову европску перспективу као и за стабилност и безбедност читавог региона. Све ово је такође кључно и за ЕУ“, изјавио је Борел пред почетак видео-конференције.

Бета, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар