Почетна » 2022. кључна за Србију, могући избори на свим нивоима

2022. кључна за Србију, могући избори на свим нивоима

од admin
0 коментар

 Пре само месец и по дана у Србији су одржани парламентарни, покрајински и локални избори, али мало ко верује да ће актуелни скупштински сазив издржати цео свој мандат. Не само што опозиције у њему нема, већ што власт, односно СНС са својим коалиционим партнерима (ко год то био) очекују велики изазови ове и наредних година.

Економисти упозоравају да ће се већ на јесен или зиму осетити економске последице пандемије, а све је већи притисак на власти у Београду и Приштини да постигну споразум о нормализацији односа. Страни званичници најавили су да би он могао да буде потписан већ ове године.

Све то би могло да доведе до тога да се незадовољство грађана поново излије на улице и резултира расписивањем и ванредних парламентарних избора, што је у данашњој изјави као могућност поменуо потпредседник СНС Милош Вучевић.

Са друге стране, Удружена опозиција Србије најављује борбу за фер изборе, заједничког кандидата за председника и градоначелника Београда и заједничко учешће на могућим републичким изборима.

Политиколог Вук Велебит за Нова.рс наводи да је увек кључна година она у којој се одржавају председнички избори, јер су се на њима увек у Србији дешавале промене. Он истиче да када имате парламент без опозиције, какав је овај, не може се очекивати да испуни цео мандат, а нарочито када се најављује постизање решења око Косова.

“Спајање председничких, парламентарних и београдских избора је највећи политички догађај. Нема дилеме да ће 2022. бити значајна година. Међутим, власт се неће променити док бирачи СНС не виде јасну алтернативу на страни опозиције, која мора да им понуди сигурност коју им даје Вучић”, истиче он.

Велебит каже да ако опозиција одлучи да изађе на изборе 2022. под истим изборним условима поставља се питање зашто онда није учествовала на претходним и додаје да је важно шта ће опозиција понудити грађанима у наредне две године.

“Чини ми се да су упали у замку тражења фоторобота идеалног председничког кандидата. Шта ће се десити ако тај кандидат изгуби на изборима, а опозиција се не консолидује. Уколико се буду одржавали парламентарни избори, најбоље би било да се иде у две колоне – чисто грађанске, односно проевропске, и националне. Међутим, оно што смо видели у претходних годину дана, опозиционе странке су се више бавиле међусобним односима, а мање влашћу. Има толико свађа. Неки људи у опозицији, које не кривим, због насловних страна у режимским таблоидима, носе огроман терет, а СНС-у више одговара укаљана, него чиста опозиција”, наводи он.

Доцент на Факултету политичких наука Душан Вучићевић не искључује могућност ни да до избора на свим нивоима дође већ следеће године, мада веће шансе даје 2022. Он додаје да ће развој догађаја зависити од оног што се буде дешавало у глави једног човека.

“Било би ми чудно да овај скупштински сазив испуни цео мандат. Може се десити да крајем године наступи велика економска криза, да грађани поново изађу на улице, па да већ следеће године имамо изборе. Када је реч о Косову, скоро сваке године најављују нам решење крајем године, а испоставило се да крај године не долази никако”, подсећа Вучићевић.

Косово као каписла за промене

Да за сада ништа не указује да би 2022. година могла да буде прекретница у Србији, бар ако је судити по садашњим рејтинзима странака и расположењу грађана, сматра Драгомир Анђелковић, политички аналитичар и познаваоц прилика у СНС. Он, међутим, истиче да би до промене расположења грађана и рејтинга странака могло да дође ако власти у Србије прихвате решење за Косово, за које они сматрају да је неповољно.

“Косово је важно питање које много тога може да преокрене. Веома је битно, иако на прву лопту тако не делује. Грађанима није на првом месту приоритета, али када се дође до тога да би прихватиле неко решење за које они мисле да је неповољно, грађани би сигурно реаговали негативно и могло би да дође до промена”, каже Анђелковић за Нова.рс.

Упитан да ли повлачење Александра Вучића са места председника СНС може да утиче на његову кандидатуру за места шефа државе 2022, он наводи да у то не верује.

“И Путин се у једном тренутку повукао са места председника Јединствене Русије. СНС је свесна да зависи од рејтинга Вучића”, каже Анђелковић.

Наташа Латковић   Нова рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар