Почетна » АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Не бојим се, најважније је да ми породица буде заштићена

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Не бојим се, најважније је да ми породица буде заштићена

од admin
0 коментар

БЕОГРАД – Премијер Србија Александар Вучић је у интервјуу за емисију Упитник РТС-а, изјавио да је до сада отворено 100 километара аутопута, а да ће до краја мандата бити урађено више од 200 километара ауто путева у пуном капацитету.

На питање да ли је реално да се путеви заврше у року који је раније поменуо, Вучић је рекао да је немогуће стићи то што је рађено за време СФРЈ, али верује да ће дати све од себе, а да највећи проблем имамо са државним предузећима.

– Није за поређење колико дуго је грађен аутопут Београд-Загреб, а колико Коридор 11, јер није исто премостити Сићевачку клисуру и „гурати“ кроз војвођанску равницу. Проблем су наши извођачи, који узимају следећи посао да би вратили дугове или завршили следећи, рекао је Вучић и додао да зато морамо да развијамо грађевинску индустрију и нискоградњу.

intervju-aleksandar-vucic-foto-rts-printscreen-1478549217-1029919
Фото: Принтсцреен РТС

До краја мандата ове владе планирано је још 200 километара ауто-пута, а Вучић је на питање о буџету, рекао да чемо имати минимални дефицит.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да у овом тренутку имамо суфицит у висини од 34,3 милиона евра, а било је планирано да имамо дефицит.„

– Скупштина Србије је изгласала да ове године имамо 122 милијарди динара, односно милијарду евра дефицита. То је оно са чим је и ММФ био задовољан. У овом тренутку имамо суфицит од 34,3 милиона евра, а све камате, оне најтеже, смо платили у марту, јулу и октобру“, рекао је у емисији РТС-а „Упитник“.

Вучић је нагласио да је све плаћено без дана кашњења, чак и 100 милиона евра Лондонском клубу, као и 20 милиона евра нашим банкама.„Веома се домаћински понашамо“, поручио је он одбацујући тврдње појединих новинара да ће држава бити у дефициту. Одбацио је и тврдње по повећању јавног дуга као глупости назови стручњака. Прецизирао је да је јавни дуг у номиналном износу за 240 милиона мањи него 2012. године.Додао је да је опозиција избегла да га у скупšтини пита за наводни раст јавног дуга, јер је јасно да је реч о глупостима.

– Да је јавни дуг под контролом оцењују и ММФ и Светска банка. Држава стоји добро. Ја увек волим да се раздужујемо, јер је дуг зао друг. Нисмо узели зајам од УАЕ, него смо потписали да можемо подићи новац, рекао је Вучић и рекао да немамо проблема са неликвидношћу буџета.

– Јавни дуг данас је за 40 милиона евра мањи. Наш циљ је да га спустимо испод 60% и да немамо проблема, рекао је премијер, који је прочитао позитивне прогнозе ММФ-а за привреду Србије.

– Запослени у просвети ће добити скоро једну целу плату више за годину дана, а они пензионери који ће имати повећање ће добити око 5 000 динара више годишње, рекао је премијер и рекао да ће 74% пензионера имати веће пензије, а 26% ће и даље имати ниже.

aleksandar-vucic-intervju-rts-printscree-1478549851-1029931
Фото: Принтсцреен РТС

– Ја сам пензионерима најзахвалнији, јер они знају шта је држава. Хоћу да изгурамо цео аранжман са ММФ-ом и да будемо опрезни, навео је Вучић и рекао је да ће људи живети све боље и боље, али из реалних извора.

Премијер је рекао да нема инвестиција колико је желео, али више него што се надао, и да ускоро у Ниш и Крушевац долазе велике компаније.

– Имамо велики потенцијал за раст, долазе златен године када ћемо имати више од 3,5 посто раста, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће у односима са Кином до сада од молби и кукања било вајде, и да му није тешко да моли за своју земљу.

– Измолио сам за Железару, а што се РТБ-а тиче, даћу све од себе. Ако то завршимо са Кинезима, све је друго ситно, навео је премијер.

На питање да ли се осећа безбедно, Вучић је рекао да је одрастао на улици, а да када је говорио о Црној Гори, иако Срби не воле да чују истину, да је имао све доказе.

– Прећутали смо многе ствари јер би се срушили снови многих људи у Србији. Боље да даље не говорим, али је то чисто као суза. Својим очима сам видео и чуо шта се спремало за Црну Гору. Говорим оно што смо ми нашли и о чему смо обавестили црногорске државне органе. Не могу више да говорим јер би нанео штету и Србији. Оно што могу да потврдим грађанима да су тешке ствари припремане за Црну Гору, рекао је Вучић.

„Не говорим да је реч о покушају атентата“

Изгледа да су ствари нешто озбиљније него што смо мислили у првом тренутку, али сачекаћу да полиција настави са својим послом и о томе ко је колико новца добио, изјавио је вечерас Вучић и рекао да ни сада не говори да је реч о било каквом покушају атентата.

Премијер је рекао да је знао да није случајно нађено оружје у Јајинцима, и да мисли да су искази неких лица потврдили разлчите ствари, а да ће се тиме бавити државни органи.

– Пре неколико месеци су нека лица приведена због опсервације стана који је мој брат купио на кредит, документа тих лица су нађена у аутомобилу са оружјем нађеним на Новом Београду, открио је премијер.

intervju-foto-rts-printscreen-1478549094-1029917
Фото: Принтсцреен РТС

Он је рекао да је немогуће да се толико оружја нађе, и да неко мора да сноси одговорност.

– Мораћу и ја да сносим одређеђене последице, јер сам веровао неким људима… Повући ћу се са места шефа Бироа, рекао је.

Вучић је рекао да је лично очекивао да полиција неће наћи ништа, иако је знао да то оружје није случајно остављено у близини куће његових родитеља.

– Ниједног тренутка се нисам јуначио, нити сам рекао да је у питању атентат, рекао је премијер и додао да је најважније да му породица буде заштићена, а да, што се њега тиче, остају резултати.

– Како они који су раније измишљали атентате могли да се спрдају са огромном количином оружја које је нађено, рекао је Вучић.

Он је рекао да је чињеница да је корупција недозвољена, и да тајкуни више не владају земљом. Истовремено је констатовао да мала корупција још није сузбијена, и да ће влада и полиција наставити да се бори против ње.Такође је најавио обрачун са нарко-мафијом, рекавши да ће се видети ствари „које до сада нису виђене“.„

– Многи су радили на различитим функцијама за нарко мафију“, казао је он.

Говорећи о случају браће Битићи, он је рекао да су они убијени без кривице и без да су учинили било какав злочин против Срба.
– Убијени су на злочиначки начин и дао бих све да се открије ко је то урадио, јер то све најгоре говори о једној држави. Све сам учинио да се убице пронађу. Тиме сам јасно ставио до знања шта је наша политика, рекао је председник владе.

Покренут поступак против функционера УКП

Саопштио је и да је покренут поступак против функционера Управе криминалистичке полиције који је одавао поверљиве информације те службе, и да је одлука о његовом хапшењу у надлежности тужилаштва. „Знам име, али нећу га рећи. Странци имају агенте и у политици и у полицији. Зато се свим снагом борим за независне судове“, каже Вучић.

На питање да ли је срећан како се решава случај Савамале, Вучић је одговорио питањем: „Не знам шта је ту тако страшно важно? Да ли сте ви срећни како како се решава случај Јелена Марјановић? Не погађа вас људски живот, а занимају вас три бараке које су илегално изграђене“, каже Вучић.

„НАТО нам је ужасно важан због севера Косова“

Говорећи о односима са Москвом, рекао је:

aleksandar-vucic-foto-nemanja-pancic-1406365431-540975
Фото: Немања Панчић

– Наша политика је таква да имамо добре односе са Америком, са Русијом и да будемо на европском путу… У првом реду су интереси Србије… Нама је ЕУ од суштинског значаја, могу ја на њих да се дурим колико хоћу.
Додао је да треба да покажемо да припадамо том друштву.

Коментаришући сарадну са војскама, рекао је да Србија жели да унапређује војно-техничку сарадњу, жели најбоље односе са НАТО, али и да има војне вежбе са другима.

– НАТО је нама ужасно важан јер је дао гарантије за наш народ на северу Косова“, истакао је.

„Нисам заинтересован да будем председнички кандидат“

Вучић је рекао и да није заинтересован да буде председнички кандидат. „Волим да радим овај посао који је конкретан и даје конкретне резултате“, додао је.

– Веома поштујем рад господина Николића. А видим да су неки већ победили, честитам им, само да их прогласи РИК, и само да не оду и те ноћи код амбасадора“, рекао је Вучић о овој теми.

Навео је да је веома оптимиста, иако по природи није, кад је у питању будућност Србије.

Извор: Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар