Почетна » Тужилаштво у Хагу потврдило оптужницу, Тачи најавио оставку и добровољни одлазак у Хаг

Тужилаштво у Хагу потврдило оптужницу, Тачи најавио оставку и добровољни одлазак у Хаг

од admin
0 коментар

 

„Пре неколико тренутака надлежни су ме званично обавестили да је претпретресни судија Специјализованих вец́а потврдио оптужницу против мене. Ово нису лаки тренуци за мене, моју породицу и вас који сте ме подржавали и веровали ми за ове три деценије наших напора за слободу, независност и изградњу државе“, рекао је Тачи.

Он је одлучио да одмах поднесе оставку.

„Да бих заштитио интегритет Косова, поштујући партнерство са међународном заједницом, данас подносим оставку на место председника. Осећам се веома поносно на ову одговорност коју сам носио. У овим новим околностима позивам политичке снаге да буду опрезне да се не продубљују у скупу или институционалну кризу, земља нема времена да изгуби, да одржи смиреност“, навео је Тачи.

Раније јутрос, добровољни одлазак у Хаг је потврдио и Кадри Весељи, лидер ПДК и бивши председавајући косовске скупштине. Њих двојица, као и „други“ заједно су на оптужници од 10 тачака која је Специјализованим већима предата на разматрање још 24. фебруара ове године.

Они се терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење. У обавештењу о оптужници коју је тужилаштво објавило и пре потврђивања оптужнице, наводи се да Хашим Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава. Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

Тужилаштво је Весељија и Тачија оптужило и за опструкцију суда чиме су оправдали неуобичајену праксу о обавештавању о подношењу оптужнице за ратне злочине пре њеног потврђивања.

Након Весељија, ово је друга данас, односно пета укупно потврђена оптужница Специјализованог тужилаштва. Претходно је потврђена оптужница Саљиху Мустафи за мучење најмање шест и убијање једне особе у затвору ОВК у Злашу. Мустафа се изјаснио да није крив по све четири тачке оптужнице.

Јуче је ухапшен и још један бивши председавајући косовске скупштине Јакуп Краснићи, оптужница је потврђена и против њега, али за сада није познато за шта се терети.

Исто тако, информацију о потврђивању оптужнице против њега потврдио је јуче и шеф парламентарне групе Самоопредељење Реџеп Сељими, али детаљи ни ове оптужнице нису познати. Он је јутрос својевољно отпутовао у Хаг.

На оптужнице Тужилаштва у притвору у Хагу чекају и Хисни Гуцати и Насим Харадинај, председник и потпредседник Удружења ратних ветерана ОВК. Он се, међутим, не терете за ратне злочине, већ за кривична дела против правде, а у вези са цурењем поверљивих информација из Тужилаштва.

Функцију косовског председника, преузеће председавајућа косовске скупштине Вјоса Османи.

Према наводима тужилаштва, Тачи, Весељи и други оптужени сносе кривичну одговорност за готово 100 убистава. Који се конкретни злочини стављају на терет ове групе није наведено.

Тужилаштво је уверено да може ван разумне сумње да докаже све оптужбе, наводећи да је оптужница резултат дугогодишњих истрага. Да би ступила на правну снагу, оптужницу мора да потврди судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова који је тренутно испитује.

Науобичајени поступак саопштавања оптужнице и пре њеног потврђивања Специјални тужилац је навео покушаје двојице првоокривљених косовских функционера ометају рад суда и тужилаштва.

„Специјални тужилац је сматрао нужним да о оптужбама изда јавно саопштење услед континуираних покушаја Хашим Тачија и Кадрија Весељија да ометају и подривају рад Специјалних већа“, пише у саопштењу.

Тачи и Весељи су, како се додаје у саопштењу, спровели тајну кампању која је требало да резултира укидањем закона којим су Специјална већа основана као суд, али и да би на други начин опструирали рад суда, а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде.

„Таквим поступцима Тачи и Весељи су показали да су им лични интереси важнији од жртава њихових злочина, принципа правне државе и целокупног народа Косова“, сматра тужилац.

Специјални суд формиран је са задатком да испита злочине које су починили пре свега припадници Ослободилачке војске Косова и постао је оперативан 1. јануара 2017. године.

Суд за злочине ОВК формиран је по косовском систему. На суђењима ће се примењивати косовско и међународно право. Међутим, седиште суда је у Хагу, а ангажоване су искључиво међународне судије и тужиоци.

Коссев, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар