Почетна » ПРЕМИЈЕРКА СЕ ОБРАТИЛА ГРАЂАНИМА: Следеће недеље почињу консултације о измени Устава Републике Србије (ВИДЕО)

ПРЕМИЈЕРКА СЕ ОБРАТИЛА ГРАЂАНИМА: Следеће недеље почињу консултације о измени Устава Републике Србије (ВИДЕО)

од admin
0 коментар

 Поред премијерке Брнабић конференцији присуствује и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министарка правде Маја Поповић и министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.

 

– Што се тиче одлуке суда за обавезну вакцинацију, видећемо како ће држава одлучити да ли ће код нас бити обавезна вакцинација против Ковида 19 – рекла је министарка Поповић.

– Што се тиче обавезне вакцинације, ја ћу вам рећи да вакцинација у Републици Србији иде одлично и без те одлуке о обавезној вакцинацији – рекла је премијерка.

Мислим да је много боље у многим напреднијим европским друштвима и све позхвале за наше грађане који су показали да су изузетно одговорни и не падају на теорије завере. За сада не постоји разлог да размишљамо о увођењу обавезне вакцинације зато што ми имамо људе који се сами пријављују.

Премијерка се захвалила свим грађанима на великој озбиљности.

Измене Устава

– Што се тиче измена и даље динамике по том питању морам да испоштујем Народну скупштину, ја мислим да је квалитет важнији од брзине – рекла је премијерка.

Мере против вируса корона

– Кризни штаб ће имати седницу сутра па ћемо разговарати о тренутној ситуацији и о мерама. Ја свакодневно разговарам са медицинским делом Кризног штаба и знам шта мисле. Они мисле да није време, да нам добро иде и да не треба то да угорзимо.

Очигледно је да бројеви падају, да су нам проценти бољи, то је резултат мера али у великој мери вакцинације. Видећемо сутра – рекла је премијерка.

Дијалог Београда и Приштине

Премијерка је истакла да јој је драго што се променио Куртијев став о дијалогу

– Ко ће учествовати у том дијалогу ћемо видети. Ако треба ја да учествујем, ја од тога не бежим. То је мој посао и бићу ту – рекла је премијерка и опет истакла да јој је драго због најављеног наставка дијалога,

– Наш главни преговарач остаје председник Александар Вучић.

Цензус:

– Што се тиче цензуса, то је нека одлука о којој ће бити разговарано са свим партнерима у том процесу. Моје лично мишљење је да је смањење цензуса са 5% на 3% најдемократичнија могућа одлука.

Зато што она повећава репрезентативност у Народној скупштини, можете да чујете и представнике грађана који не могу да пређу цензус од 5%.

Кршење мера на стадиону Рајко Митић:

– Никакво кршење мера се неће толерисати. Драго ми је што се Весић извинио. Надлежне институције су реаговале.

Премијерка је истакла и да њен посао није да кажњава, већ је то на надлежним институцијама.

О фриленсерима

– Влада је покушала да нађе компромис, дала чак три предлога. Ја сам увек спремна за додатне разговоре, мислимд а смо дали све од себе да нађемо компромис.

– Ако треба да причамо, ја сам ту да причамо.

Питања РТЛ-А

Новинар РТЛ-а питао је премијерку због чега је Србија престала вакцинацију странаца и да ли ће наставити ту праксу и како је Србија успела да набави немачки (Фајзер) Бионтек пре Немаца.

– Ми смо били први од 5 земаља на свету које су потписале уговор са Фајзер Бионтеком – рекла је премијерка и нагласила да компанија поштује све услове склопљеног договора.

– Ми смо били једна од првих земаља које су веровали Фајзеру и то се исплатило. Ми смо друга земља у Европи која је добила Фајзер.

– Што се тиче вакцинације, ми се фокусирамо на наше грађане, да побољшамо кампању масовне вакцинације. Међутим, ми смо на данашњој сендици одлучили да у Сарајево пошаљемо још 10.000 доза вакцине Астра Зенека да би помогли нашим комшијама – истакла је премијерка.

Обраћање премијерке:

– Једина тема ове прес конференције је владавина права, рекла је премијерка на почетку обраћања.

– У принципу оно што се мало зна то је да 70 % свега што Влада ради тиче се владавине права на један или други начин и наше посвећености европским интеграцијама и наш

– Важна вест је да сам ја јуче иницирала састанак са Ивицом Дачићем коме је присуствовала Маја Поповић, коме је присуствовала и Јелена Жарић Ковачевић, као и Владимир Ђукановић.

– Тема о којој сам желела да се консултујем су уставни амандмани. Влада Републике Србије је 03.12.2020. усвојила иницијативу за измену Устава и проследила ту иницијативу Народној скупштини.

– Договорено је да ће одбор за уставна питања влади упутити позив да током следеће недеље имамо седницу о којој ће се расправљати о овој нашој иницијативи и следећим корацима. Тиме улазимо дубље у тај процес – рекла је премијерка.

– Мени је важно што је министарка правде иницирала састанак са друштвом судија јер су били критични према амандманима. Ефикасније правосуђе, правосуђе на услузи грађанима, али на првом месту независно – поручила је Брнабић.

ремијерка је нагласила да је важно да постоји друштвени консензус о овој теми.

– Поред овога Влада као извршна власт ради на томе да подржи судство да буде што ефикасније. Министарство правде ради на изменама и допунама Закона о парничком поступку – рекла је премијерка и објаснила да би ове измене требало да омогуће ефикаснија суђења, односно бржи завршетак парница.

– Министарство правде је израдило нацрт Измена и допуна пословника о раду Државног већа Тужилаца.

– Уколико успемо да урадимо ово на најбољи могући начин, имаћемо правосуђе какво заслужују грађани. Ово је изузетно амбициозан пројекат, оквир за имплементацију је 3 године, сутра је рок за подношење пријава, даље ћемо радити на овоме. Тиме показујемо заинтересованост за независно правосуђе. Договорили смо даље кораке о раду за измену устава у области правосуђа – казала је.

– Ја сам након формирања Владе, 27. новембра имала онлајн састанак са делегацијом ОДИР-а и ОЕБС-а. Договорили смо да Влада поново формира радну групу за унапређење изборних услова која би се бавила инплементацијом њихових препорука. Радна група је формирана 03.децембра и усвојила мишљење о њиховим препорукама. Радна група је имала састанак и са организацијама цивилног друштва – рекла је премијерка.

У складу са овим радом радне групе у току је припрема преднацрта три закона:

– Закон о избору народних посланика, Закон о локалним изборима и Закон о избору председника Републике и изменама и допунама ових закона би се имплементирао највећи део препорука ОДИР-а.

Важно је да напоменем да поред ових ствари које се тичу међустраначких дијалога, посредством посланика у Европарламенту или не, постоји велики део који мора да уради Влада. РИК је одржао састанак са председницима ОЕБС-а.

Новости онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар