Почетна » Документ ЕУ открива: Вучић обећао политичку подршку за Рио Тинто

Документ ЕУ открива: Вучић обећао политичку подршку за Рио Тинто

од admin
0 коментар

 Нова.рс дошла је у посед документа Одељења Европске комисије за унутрашње тржиште, индустрију и предузетништво, а који показује да је председник Србије на састанку са директором Рио Тинта, Јакобом Стаусхолмом, обећао подршку пројекту наводећи да ће то бити значајно за српску економију.

На састанку Рио Тинта са представницима Европске комисије почетком јуна наведено је да председник Србије сматра да ће пројекат ове компаније бити значајан економски скок за српску економију за наредних 10-15 година. Како се наводи у овом документу, српске власти су заинтересоване да оптИмално цео ланац производње буде развијен у Србији од прављења батерија до електричних возила.

Европска комисија наводи да је Рио Тинто већ успоставио инцијалне контакте са немачком ауто-индустријом и додаје да се у округу Лознице планира производња литијума за батерије од екстракције до обраде. На састанку Рио Тинта и Европске комисије наведено је и то да ЕК води са српским властима разговоре о могућностима развоја стратешког партнерства у производњи сировина и батерија користећи српске преговоре о приступању Унији и ближе интеграције са европским ланцима за производњу.

 

Да је Европа озбиљна када се ради о пројекту Рио Тинта указује и документ са састанка у јулу између Рио Тинта и Одељења ЕК за унутрашње тржиште, где се помињу партнерске активности са српским властима, али и намера за одржавањем састанка о стратешком партнерству у септембру, док би у октобру био састанак на високом нивоу на којем би били комесар ЕУ за проширење Оливер Вархеји и потпредседник ЕК Марош Шефчович.

Александар Настевски   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар