Почетна » Кратка и гадна историја пропадања демократије у Србији

Кратка и гадна историја пропадања демократије у Србији

од admin
0 коментар

 

Србија је јуче добила још једну негативну оцену, убедљиво најнижу у региону. Наиме, у анализи В-Дем Института при Универзитету у Гетеборгу у Шведској, сврстана је у земље које су у задњих 10 година највише аутократизирале и која се као изборна аутократија налази се на 139. месту од укупно 179 земаља.

Према оцени тог института Србија је лошије пласирана у односу на све земље региона – Хрватску, Северна Македонија, БиХ, Црну Гору и Албанију, а на листи је лошије прошла чак и од Косова.

Овакве оцене не би требало за било кога да представљају изненађење, будући да се и у извештајима, које су годинама уназад објављивале релевантне међународне организације, упозоравало да Србија клизи у аутократију, те да медијске слободе опадају откако је за премијера изабран Александар Вучић.

2019 – Србија недемократска држава, хибридни режим и опасност за новинаре

Најоштрији извештај који је објавила организација Фридом хаус објављен је ове године. Наиме, констатовано је да Србија уз Црну Гору није демократска држава, као и да су обе земље сврстане у категорију влада у транзицији или хибридних режима, у којима је власт заснована у ауторитаризму.

Иста организација “избацила” је извештај и у марту ове године, а у ком је писало да се Србија са још тридесетак држава налази у групи са највећим падом слобода у последњих 10 година.

Србија је пала и на лествици медијских слобода, коју праве Репортери без граница. У образложењу те организације истиче се да је наша држава постала земља у којој је опасно бити новинар, да је број напада на њих нагло порастао, те да званичници у комуникацијама са представницима медија све више користе запаљиву реторику.

2018 – Злоупотреба јавних ресурса и куповина гласова

Статус Србије пао је са “слободан” на делимично слободан, оценио је Фридом Хаус у извештају о стању слобода за 2018. То је, како је било наведно, “последица погоршавања изборних услова, континуираних покушаја владе и провладиних медија да уруше независност новинара кроз кампање застрашивања, као и увећање извршне моћи председника Александра Вучића, које је у супротности са његовом уставном улогом”.

Фридом хаус је констатовао и злоупотребу јавних ресурса и куповину гласова на последњим председничким изборима на којима је Александар Вучић освојио 55 одсто гласова. Такође је наведено да је СНС током кампање за изборе 2017. имала значајне финансијске олакшице у односу на политичке ривале и додатне бенефиције из јавних ресурса, укључујући злоупотребу јавног сервиса и јавних аутобуса за превоз симпатизера на митинге.

 

“Вучић је остао премијер током предизборног периода, без јасне границе између званичних и предизборних активности”, писало је у извештају.

У исто време Репортери без граница објавили су још један пад Србиј и томе за 14 места Светском индексу медијских слобода. Аутори извештаја наводе да је Србија, под влашћу председника Александар Вучића, за пет година постала место у коме новинарство није безбедна професија нити ужива подршку власти.

2017 – Вучић заробио државу

Да демократија у Србији четврту годину за редом бележи пад, констатовано је 2018. године. Како је оценио Фридом хаус, погоршање је забележено у свим посматраним категоријама – од независности медија и цивилног сектора, до државног управљања и локалне власти.

Србија је тада, заједно с Хрватском, Црном Гором, Мађарском, Румунијом и Бугарском, сврстана у групу “полуконсолидованих демократија”, али је у тој ионако проблематичној групи најлошије оцењена.

“Александар Вучиц́ у Србији и Мило Ђукановиц́ у Црној Гори заробили су своје државе, претварајуц́и их у механизме који служе за јачање њихових партија”, наводи се у извештају Фридом Хауса и додаје да је националистичко подстрекивање које је довело до сукоба у Југославији, поново омиљени речник политичара.

И у 2017. забележен је пад Србије на листи медијских слобода и то за 10 места.

“Под влашћу председника Александра Вучића, Србија је постала земља у којој није безбедно бити новинар. Ово је јасно из алармантног броја напада на новинаре који нису истражени, решени ни кажњени, као и из агресивних кампања које провладини медији воде против истраживачких новинара”, наводи се у извештају Репортера без граница.

2016 – Помаци у евроинтеграцијама поништени на изборима

И пре четири године констатовано је да се демократиај у Србији погоршава, те да је реч о тренду који траје две године. Тај временски период поклапа се са избором лидера СНС за премијера.

“Док су побољшања била видљива у неким областима повезаним са приступањем Европској унији, она су поништена негативним догађајима у изборном процесу, демократској владавини и слободи медија. Као резултат, оцена демократије у Србији је пала на најнижи ниво од 2005”, оценио је Фридом хаус у свом извештају, у ком је Србије остала у категорији полуконсолидованих демократија.

И у 2016. Србија је пала на ранг листи слободе медија Репортера без граница, а у образложењу се наводи да медијске слободе опадају откада је Александар Вучић, некадашњи министар информисања за време власти Слободана Милошевића, дошао на место премијера маја 2014. године.

Наташа Латковић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар