Почетна » Најновија истраживања показују: СНС може да изгуби у Београду

Најновија истраживања показују: СНС може да изгуби у Београду

од admin
0 коментар

 Налази о расположењу гласача агенције Стата.рс, до којих је дошла професорка Факултета организационих наука (ФОН) Јованка Вукмировић, спроведено је у јануару, а како се наводи, анкетирано је укупно 808 испитаника, комбинованим путем – онлајн, телефонски и теренеским интервјуом.

Ко би победио у Београду да су се избори одржали у јануару

Истраживање показује да би, у случају да су се београдски избори одржали у јануару 2022. године, највише гласова освојила заједничка листа странака на власти, коју би чиниле Српска напредна странка, заједно са својим тадиционалним коалиционим партнерима, и Социјалистичка партија Србије.

Према налазима Стата.рс, они би заједно могли да рачунају на укупно 29.3 одсто подршке.

Друго место, према поменутом истраживању, заузела би опозициона групација “Уједињена Србија”, чију окосницу чине Народна странка, Странка слободе и правде, Демократска странка и Покрет слободних грађана, са укупно 28.2 одсто подршке.

Резултати истраживања показују да би коалиција Зелених, коју чине, између осталих, покрет Не давимо Београд, Еколошки устанак, Заједно за Србију (ОГП Акција), могла да рачуна 7.1 одсто гласова.

Цензус би још, према налазима агенције Стата.рс, прешли Српска странка Заветници са 4.6 одсто и коалиција Демократске странке Србије и Покрета за обнову Краљевине Србије са 3.6 процената подршке.

Попут ранијих истраживања других агенција, тако и истраживање Стата.рс показује да постоји значајан број гласача који су неодлучни или не знају за кога би гласали ( укупно 19.4 одсто испитаних).

Ко има највеће шансе против Шапића

На питање кога би бирали за градоначелника Београда, између два понуђена кандидата, од којих је у сва три случаја као представник власти наведен потпредседник СНС, Александар Шапић, испитаници су дали следеће одговоре:

 

Као кандидат опозиције, Владета Јанковић би могао да рачуна на 49.4 одсто гласова у односу на Шапићевих 44.5 процената. У случају да је део опозиције изабрао бившег гувернера Народне банке Србије Дејана Шошкића за кандидата за градоначелника, он могао да рачуна на 43.9 одсто гласова, док би Шапић добио 49.9 одсто подршке.

Налази Стата.рс, показују да би бивши градоначелник Београда и лидер ССП, Драган Ђилас, у случају да је ушао у трку за првог човека престонице, могао да рачуна на 45.7 процената подршке, док би Шапић у том случају освојио 48.9 гласова.

*Напомена: Истраживање је спроведено пре званичне објаве да је Владета Јанковић носилац листе “Уједињене Србије” на београдским изборима и Александар Шапић кандидат СНС за градоначелника Београда.

Весић убедљиво најнепопуларнији политичар

Истраживања о утиску о политичарима и јавним личностима, које је спровела Стата.рс, показују да потпредседница ССП Мариника Тепића има највише позтивиних оцена (34 одсто), затим следе председник Србије Александар Вучић (31 одсто), Александар Шапић (30 одсто), четврто место деле премијерка Ана Брнабић и председник ССП Драган Ђилас (27 одсто), док је пето место заузео Владета Јанковић (23 одсто).

Кад је реч о негативним оценама, највише их је добио заменик градоначелника Београда Горан Весић ( укупно 63 одсто), на другом месту је Ана Брнабић (56 одсто), треће место деле лидер Двери Бошко Обрадовић и председник Народне странке Вук Јеремић (54 одсто), на четвртом месту је Александар Вучић (50 одсто), док је на петом месту Драган Ђилас (48 одсто).

Ауторка истраживања: У Београду расте оптимизам међу опозиционим бирачима

Ауторка истраживања Јованка Вукмировић, напомиње за наш портал да је ово четврто истраживање јавног мњења које је Стата.рс спровела од фебруара 2021. до јануара 2022. године и да је примећено значајно веће интересовање грађана за политику.

„Дешавања у друштву, посебно бројни еколошки проблеми и протести широм Србије ‘покренули’ су чак и младе од 18 до 25 година који су дуго били, како они то кажу ‘аполитични’. Такође, протести су показали да има смисла борити се за питања од општег друштвеног значаја што је подигло мотивацију неопредељених бирача. Затим, груписање опозиције у, за сада је извесно три колоне, има ефекат да сви који не би дали глас некој од странака владајуће коалиције сада ‘имају за кога’ да гласају. Да се инсистирало на ‘једној колони’, имали бисмо сагрегацију ‘рогова у врећи’ а бираче би збуњивала коалиција потпуно идеолошки различитих политичких странака“, наводи наша саговорница.

Вукмировић истиче да, уочи избора, расте оптимизам међу бирачима који не подржавају ниједну ид странака владајуће коалиције.

„Приближавају се избори а и ‘прича се по граду’ да СНС губи Београд што значајно подиже оптимизам у делу бирачког тела који не подржава ниједну од странака владајуће коалиције. Такође, мање је страха, мање је ‘социјално пожељних’ одговора у анкетама, испитаници су спремнији да кажу своје мишљење што недвосмислено указује да су резултати истраживања поузданији, посебно по најосетљивијим питањима, за кога би гласали и како оцењују личности на политичкој сцени у Београду“, закључује Вукмировић.

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар