Почетна » Откривамо: Све о српској фирми која је “наоружала” Јерменију

Откривамо: Све о српској фирми која је “наоружала” Јерменију

од admin
0 коментар

 Фирма ЕДеПро после 12 година поново је у центру пажње јавности, а након што су медији из Азербејџана објавили да њиховим оружјем гађано насеље Физуи. Азербејџански безбедносни портал “Азери дифенсе”, објавио је фотографије делова ракете типа град, унапређене верзије и домета 40 километара, а у чијој производњи учествује и поменута српска фирма.

 

Према подацима које су Азербејџанци делили на друштвеној мрежи Твитер, Јерменија је снабдевена са 21 примерком те ракете, коју производи компанија “ЕДеПро”, мада се раније помињало да је Јерменија од Србије купила 10 ових модификованих ракета.

Име ове компаније провлачило се кроз медије и 2008. године када је дошло до експлозије у њеном погону за производњу горива за противградне ракете у Бубањ потоку. У тој несрећи тада су повређена тројица радника, од којих је један неколико дана касније преминуо.

Како је “Блиц” тада објавио, у полицији им је тада потврђено да ЕДеПро није имао дозволу МУП-а, а надлежни органи тада су проверавали да ли поседује и друге потребне дозволе, због сумње да нису били испуњени прописани услови.

Та компаније је у то време била заведена у Агенцији за привредне регистре, али из те евиденције није потпуно јасно које су њене делатности. Као назив делатности било је уписано да се она бави “истраживањем и експерименталним развојем у техничко-технолошким наукама”. Према финансијском извештају из 2007. ЕДеПро је имао 26 запослених.

Број раднике те фабрике у међувремену је повећан за чак 10 пута. У извештају из 2019. се наводи да је просечан број запослених у тој години био 273, док је годину дана раније било шест радника мање.

ЕДеПро се и данас бави истраживањем и развојем “у осталим природним и техничко – технолошким наукама”, али је та фабрика регистрована и за производњу и промет НВО (наоружање и војна опрема), а бави се и производњом металних производа и спољном трговином.

У односу на пре 12 година донекле се променило и њено власништво. Највећи удео има Бранислав Јојић (39,6 одсто), а по 19,6 одсто имају Миливоје Поповић, Момчило Шљукић и Слободан Петковић. Како се сада наводи у Агенцији за привредне регистре, два одсто власништва поседује и државна фима Југоимпорт-СДПР.

Бранислав Јојић је иначе и директор компаније, против којег је због поменуте експлозије била поднета и кривична пријава, али није познато како је цео процес окончан.

Јојић је иначе био редовни професор и шеф Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Како је писао “Блиц”, за њега је јавност први пут чула маја 2002. године када су САД објавиле списак српских предузећа које помажу Либију у развоју ракетног наоружања. Србији је тада прећено санкцијама.

Наташа Латковић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар