Почетна » Од Вулина до Бајатовића – рекордери по државним платама

Од Вулина до Бајатовића – рекордери по државним платама

од admin
0 коментар

 У Србији се одговорност коју носи државна функција често не подудара с висином плате, па председник државе, премијерка и већина министара неретко имају ниже плате од директора јавних предузећа, секретара, па чак и од помоћника министара.

Разлог некад лежи у чињеници што се њихове плате обрачунавају по различитим законима, а често и у гомилању функција.

Душан Бајатовић, високи функционер СПС, пробио је све рекорде кад је у питању висина плате, али и кад је у питању број функција које обавља. Он месечно прима 33.800 евра месечно, а у исто време обавља чак седам функција.

Највише зарађује као директор предузећа Гастранс д.о.о – укупно 1.707.268 динара, а као директор Србијагаса месечно прима 174.378 динара. Директор је и у швајцарској фирми Соутх Стреам Сербиа АГ (Србијагас власник 49 одсто удела), али ту, према званичним подацима објављеним на сајту Агенције за спречавање корупције, не прима ни динар.

Бајатовић је и председник Надзорног одбора осигуравајуће куће СОГАЗ и ту такође не прима никакву зараду. Међутим, он као члан Надзорног одбора Југоросгас месечно приходује 1.473.344 динара, као председник Надзорног одбора подземног складишта гаса Банатски двор – 590.000 динара, а као посланик у Скупштини Србије прима само паушал од 28.686 динара.

Кад се саберу све његове месечне плате и надокнаде, добија се цифра од 3.973.676 динара или 33.818 евра.

“Мени најмање требају паре. Трошим на све остале, помажемо, има доста хуманитарних активности”, рекао је Бајатовић коментаришући висину својих примања.

С 35.000 динара на плату 771.000

Огромна примања у односу на остале грађане Србије имају Даница Драшковић из СПО, социјалиста Дејан Раденковић, као и Драгутин Матановић, који је у медијима био представљан као саветник председника Александра Вучића.

Како стоји у извештају Агенције за спречавање корупције, Даница Драшковић зарађује месечно 771.000 динара. Око 700.000 динара месечно зарађује и Дејан Раденковић, који је био посланик СПС у ранијим сазивима Скупштине Србије. Осим те функције, он је и члан Одбора за праћење послова у МТС банци, где прима надокнаду од 65.000 динара.

У Одбору директора НИС-а у септембру 2019. удомљен је и Драгутин Матановић, који је у медијима био представљан као саветник председника Александра Вучића. У његовој имовинској карти на сајту Агенције за борбу против корупције пише да његова месечна плата износи 6.670 евра, односно око 784.000 динара.

У ранијем кратком разговору за портал Нова.рс Матановић је навео да је у Одбору директора НИС-а постављен као представник државе, а на питање да ли и даље саветује Вучића није одговорио, већ је само прекинуо везу.

Повећана плата Јоргованке Табаковић

По висини плате много не заостаје ни гувернерка Јоргованка Табаковић, чија су месечна примање односу на јун прошле године порасла за око 35.000 динара. Како се наводи на сајту Агенције за спречавање корупције, она сада зарађује 570.640 динара.

Табаковић је иначе је по доласку на функцију гувернерке себи смањила зараду, наводећи да је њен претходник, који је зарађивао око 658.000 динара, имао “срамно високу” плату.

По висини месечних примања, њој уз раме је Миладин Ковачевић, који обавља три функције и ангажован је на Економском институту. Њему месечно на рачун легне 469.000 динара.

Ковачевић као директор Републичког завода за статистику има плату од 186.000 динара, као члан Савета гувернера НБС 143.000, а као као члан РИК-а 90.000 динара.

Он на Економском институту АД Београд месечно прима укупно 50.000 динара и то по два основа – за научно истраживачку делатност за сврхе часописа “Макроекономске анализе и трендови” као члан редакције и за научно истраживачку делатност у звању научног саветника.

Међу најплаћенијим функционерима је и Саша Влаисављевић, бивши члан Демократске странке, који је од 2014. генерални директор Аеродрома Никола Тесла. Он је на тој позицији остао и након што је аеродром дат на концесију француском Вансију.

Влаисављевић је на тој позицији пре концесије зарађивао око 167.000 динара, а од августа 2018. прима плату од 320.000 динара. На сајту Агенције за спречавање корупције, али и Агенције за привредне регистре, пише да Влаисављевић уз функцију директора, обавља функцију и председника Извршног одбора Аеродрома.

Вулин плаћенији и од председника и од премијерке

Александар Вулин је са новим министарством добио и више него дупло већу плату, тако да сада као министар полиције зарађује близу 226.000 динара месечно.

Судећи према званично објављеним подацима Агенције за спречавање корупције, он има убедљиво већу зараду и од премијерке, свих осталих чланова Владе, али и од председника државе.

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар