Почетна » Сабор СПЦ: Неприхватљива било каква измена статуса Косова

Сабор СПЦ: Неприхватљива било каква измена статуса Косова

од admin
0 коментар

 

Сабор СПЦ је у саопштењу након мајског заседања одбацио решења попут признања или поделе наводећи да би „неизбежно довела до исељавања већине преосталог српског народа, који живи у већински албанским срединама на Косову, и до несагледиве штете за нашу духовну и културну баштину“.

„Косово и Метохија представља саставни део суверене територије Србије и као такво је дефинисано у Уставу Србије и у Резолуцији 1244 Савета безбедности УН. Суверенитет и територијални интегритет Србије, укључујући Косово и Метохију, без обзира на незаконито проглашену такозвану косовску државу, признаје огромна већина човечанства, укључујући Русију и Кину и пет земаља ЕУ, ОЕБС, УНЕСКО и друге важне међународне организације“, стоји у саопштењу.

Сабор је навео и да тај став „никако не значи подржавање идеје такозваног замрзнутог конфликта“ већ да представља позив „свим политичким чиниоцима на наставак дијалога, без притиска и уцена у контексту решавања питања заштите људских права народа, слободе живота и рада СПЦ, институционалне и безбедносне заштите наших светиња, омогућавања несметаног повратка расељених и слободног приступа имовини свима онима којима је она бесправно одузета или узурпирана“.

„Подржавамо, стога, свесрдно сваки одговоран дијалог који треба да допринесе владавини права и закона и помирењу између свих народа који живе на простору Косова као јужне покрајине Србије“, наводи се у саопштењу Светог Архијерејског Сабора СПЦ.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је о Косову почетком недеље са члановима Светог Архијерејског Сабора СПЦ.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар