Почетна » Дупли шамар: Израел признао Косово, а Вучић мора против ЕУ

Дупли шамар: Израел признао Косово, а Вучић мора против ЕУ

од admin
0 коментар

 

Да подсетимо, споразум који су Београд и Приштина потписали у Вашингтону подразумева, између осталог и пресељење амбасаде из Тел Авива у Јерусалим. Тако је Србија после Америке и Гватемале постала трећа земља на свету, а прва у Европи која је донела овакву одлуку. Тим горе, што је ово директно у супротности са резолуцијом 478 Савета безбедности Уједињених нација, којом се све државе чланице УН позивају да повуку своје амбасаде из Јерусалима. Она је, такође, и у супротности са спољном политиком ЕУ.

Покушаји врдања

Након потписаног споразума, Александар Вучић је покушао да убажи потписано и о овом питању рекао:

“Наши домаћини су мислили да ми треба да позовемо Израел да призна независно Косово. Ми смо рекли то не можемо да урадимо јер то руши сву нашу политику. Одиграли смо на следећи начин и оценио бих то као шаховску минијатуру. Рекли смо идемо у два споразума, ако се Израел и Приштина договоре, нека се договоре, ми за то да будемо нећемо, али смо рекли ако будете поштовали Србију ми ћемо за годину дана да преместимо амбасаду код вас. Тиме смо у свом документу са Американцима ставили оно што ми можемо да урадимо. Показујемо поштовање према Израелу, али нећемо да улазимо у оно што је Приштина потписала са Американцима и Израелом”, рекао је тада Вучић, а након тога се огласила и његова саветница за медије Сузана Васиљевић, која је рекла да пресељење амбасаде у Јерусалим није дефинитивна одлука и да Србија то није потписала.

У међувремену, чекала се одлука Израела, за који је власт у Србији очекивала да остане на српској страни.

То се, међутим, није десило.

Изневерене наде у Израел

“Нема никаквог питања у вези са тим да ли ће Израел признати или не Косово, јер је Израел признао Косово 4. септембра, а сада треба да видимо на који начин да не дозволимо да то утиче на односе Србије и Израела”, рекао је нови амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан и срушио све српске наде.

“Израел није ништа потписао у Вашингтону, ми нисмо били део тог самита. Потписан је споразум између премијера Косова Авдулаха Хотија и Сједињених Држава. Наш премијер (Бењамин Нетањаху) је поздравио обострано признање Израела и Косова”, додао је Вилан у Новом дану на Н1.

Какав ће сад бити одговор Србије, редакција портала Нова.рс покушала је да сазна од шефа дипломатије Ивице Дачића, међутим, он није желео да одговори на наша питања. Политички аналитичар су, пак, убеђени да оно што је потписано у присуству Доналда Трампа, неће моћи да буде избегнуто.

Амбасада мора у Јерусалим

Душан Јањић из Форума за етничке односе каже да то право на које се Вучић позива не постоји на папиру.

“Ми можемо да кажемо да је то некакав усмени договор, али то није нигде верификовано. Онда долазимо до тога да је Вучић заправо искористио један недовољно осмишљен аргумент да би смирио јавност у Србији, која и није била превише узбуђен аоко овога, јер код нас генерално постоји одсуство свести о Блиском истоку, односима између Израела и Палестине, самим тим и значају овог потеза Србије. А то је да је на овај начин Србија заправо постала један од партнера САД, у великој игри око Израела, самим тим стала на страну НАТО и из приче политичке неутралности прешла на страну њихове борбе”, каже Јањић и додаје д аће амбасада у неком свом облику морати да буде отворена у Јерусалиму, без обзира на то што је Израел признао Кососво.

“Да ли ће то за почетак бити само једна канцеларија, неко економско представништво или нешто слично, видећемо, али она ће морат да носи таблу Амбасаде републике Србије”, закључује Јањић.

Спољнополитички аналитичар и бивши новинар Ројтерса Јакша Шћекић, раније је за Нова.рс рекао да се са Американцима просто не може играти на овај начин.

“Ово је једно обично шибицарење. То је велика, можда највећа светска сила. Уколико повучемо одлуку из споразума, то би била једна велика бламажа и сигурно би нас САД ставила на велике муке после тога. Ми ћемо можда моћи да се извучемо из овога, али да останемо без једне ноге. У смислу уцена, притисака, повлаћења компанија… Ако сте прешли Рубикон нема назад”, рекао је Шћекић у изјави за Нова.рс.

Јелена Јеловац   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар