Почетна » Сумњив потез Бајатовића у послу који се нуди Миленијум тиму

Сумњив потез Бајатовића у послу који се нуди Миленијум тиму

од admin
0 коментар

 

Још један посао на изградњи гасовода, огромне вредности, биће додељен без тендера. Наиме, ЈП Србијагас уместо да га распише, одлучило је да и тај пројекат реализује путем преговарачког поступка, и то уз објашњење “хитности”.

Иако је овакав начин доделе изузетно вредних послова постао готово уобичајен, потези које је “Србијагас” у међувремену предузео у најмању руку су чудни, па и парадоксални.

Прво је 26. маја то јавно предузеће објавило обавештење о спровођењу преговарачког поступка, да би девет дана касније донело одлуку о обустави поступка. Како пише у образложењу, разлог је то што “се претходно мора извршити провера стања тла на деоницама, чији резултат би могао да промени садржину документације о набавци”.

Занимљиво је, међутим, да је у истом дану када је званично забележна обустава поступка, послат позив на адресе шест компанија да доставе своје понуде за изградњу гасовода. То пише у записнику о преговарању који је објавио Вук Јеремић, лидер Народне странке.

Поставља се питање зашто се у истом дану када се поступак обуставља, шаљу позиви компанијама да доставе понуде?

Иначе, једна од компанија које је добила позив да достави понуду за изградњу гасовода је “Миленијум тим”, фирма за коју се тврди да је блиска власти и која је ушла у бројне поре српског бизниса. Осим изградње гасовода, ова компанија зида државне станове, од почетка је ангажована у државном пројекту Београд на води, приватизује бању, купује вештачко језеро, винограде, врши послове разминирања…

Судећи по записнику о преговарању, управо је та компанија дала најповољнију понуду за изградњу гасовода Београд – Ваљево – Лозница и то у износу од 74.946.445 милиона евра, што је око 50.000 мање од процењене вредности. Све остале фирме тражиле су значајно више новца, а најближа понуди “Миленијума” је она коју је доставила компанија “Расина енергогас”, вредна око 79 милиона евра.

Јеремић: Делује као да су знали колика је вредност посла

Вук Јеремић, лидер НС, каже да је поступак преговорања о изградњи гасовода трајао свега 15 минута уз напомену да је “Миленијум” направио толико савршену понуду да делује као да су имали информацију колика је процењена вредност овог посла. Он је рекао да је Влада Закључком овластила Србијагас да крене у преговарачки поступак, уместо да објави тендер, и упитао по ком критеријуму су бирани понуђачи.

“Због чега за изградњу гасовода у Србији нема тендера? Зашто без тендера ово да се гради? Зашто се додељује посао под плаштом тајне, зашто далеко од јавности? Ко је направио процену да ће овај посао вредети 75 милиона евра“, навео је лидер НС.

“Миленијум тим” накнадно је саопштио да је у поступку избора извођача радова на изградњи гасовода “Миленијум” у потпуности у складу са законом и предвиђеним процедурама. Та фирма је навела да је понуде за овај посао предало шест компанија, “што говори да ‘Миленијум тим’ ни на који начин није био фаворизован, нити је имао другачију позицију од осталих учесника”.

“Не изненађује нас да поменути господин не зна да је процењена вредност посла јавна и да су је добили сви учесници у поступку, пре него што су формирали своје понуде”, пише у саопштењу “Миленијума”.

Везе с Бајатовићем и Малим

Компанија “Миленијум тим” доводи се у везу са државним функционерима и члановима СНС и СПС.

Наиме, како је КРИК писао 2019, Предраг Мали, рођени брат Синише Малог, је пет година возио аутомобил марке “ауди” који је прво био у власништву “Миленијум тима”, а потом је пререгистрован на другу компанију “КБВ датаком”. Сем аутомобила, бизнисмени су уступили и стан у којем је становала девојка Предрага Малог.

КРИК је објавио да је сат после поноћи 26. децембра 2014, саобраћајни полицајац зауставио црни “ауди А6” недалеко од Храма Светог Саве у Београду. Утврдио је да је возач био под дејством алкохола те је саставио записник на основу којег је касније поднета прекршајна пријава. Возач “аудија” био је Предраг Мали.

Истим “аудијем”, три месеца раније, објавио је КРИК, Предраг Мали возио је свог пријатеља Андреја Вучића, брата председника Србије, у дану одржавања Параде поноса када их је претукла група жандарма. Приликом давања исказа у вези са овим инцидентом, Мали је рекао да је “ауди” његов.

Потпредседница ССП Мариника Тепић је за Нова.рс раније рекла и да је Синиша Мали преко своје агенције “Оли консалтинг” био екстерни консултант фирме „Миленијум тим”.

Наташа Латковић   Нова

„Веома интензивно је радио за њих управо крајем 2012, пре постављања на челу Привременог органа Града Београда 2013. године“, навела је Тепић.

“Миленијум тим” прво се везивао за СПС, због послова које је добијала од Србијагаса и предизборних спотова Душана Бајатовића у којима су се појављивали власници те фирме Иван Бошњак и Стојан Вујко.

Можда ти се свиди

Оставите коментар