Почетна » Адвокат: Скинута ознака тајности са службених белешки БИА о разговорима након сазнања за Цвијанову смрт

Адвокат: Скинута ознака тајности са службених белешки БИА о разговорима након сазнања за Цвијанову смрт

од admin
0 коментар

 

Документи БИА су објављени на захтев београдског адвоката Ивана Нинића, који их је обелоданио на свом Твитер налогу, с тим да су имена особа са којима је разговарано, али и поједине адресе, као и наводна Цвијанова болест, прецртани.

„Незахвална је улога да будем бајпас између БИА и јавности, али на постављена питања о Цвијану стигли су ми данас некакви одговори. Одлуком Братислава Гашића претходно је извршен опозив тајности докумената које ћу објавити. Све је остало на нивоу оперативних података и сазнања“, навео је Нинић.

Статус мировања у Адвокатској комори

Нинић је написао да је званичан одговор БИА уследио након процене службе да је прави моменат да му достави пратећа документа како би се умирила јавност.

Сва документа – службене белешке о разговорима с надлежнима из Института за судску медицину, Адвокатске коморе Београда, бившом Цвијановом супругом, радником ЈРБ и још две особе, сачињена су прошлог месеца, након што је 15. марта обелодањено да је Владимир Цвијан мртав.

У службеној белешци у којој је наведена изјава запосленог у Институту за судску медицину, наведено је да фотокопија извештаја обдукције са потписима и факсимилом надлежне институције која је обавила обдукцију, коју су објавили медији у марту 2021. године, из Тужилаштва. Такође се наводи да је њихов примерак архивиран на Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду, без потписа лекара и факсимила.

Представник Адвокатске коморе је навео да је Цвијан био у статусу мировања од 20. фебруара 2013, када је депоновао своју легитимацију. За смрт Цвијана сазнао је, наводи се, 26. јула 2018, када је Пореска управа упутила званичан захтев Адвокатској комори с питањем да ли је Цвијан од 18. јуна 2014. до 5. јануара 2018. обављао адвокатске услуге. Одговор су доставили 17. августа 2018. да статус мировања није мењан.

До супруге стизале непроверене информације

Најопширнији разговор, судећи по објављеним документима, био је са бившом Цвијановом супругом и то 22. марта ове године. Она је испричала да је живела са Владимиром и дететом, и да су на Ускрс 2014. отпутовали у Грчку. По повратку Цвијан је предлагао да се преселе и трајно населе у тој земљи, што је она одбила. Он је затим, према њеним сазнањима, пословно отпутовао у Грчку, јер је наводно са пријатељем требало да води пословање угоститељског објекта на острву Скијатос. Након тога, била је упозната да је Владимир добио „бизнис визу“ за САД, која им је омогућава да се заједно одселе и наставе живот у САД. На то није пристала, остала је у Београду, а Владимир је отпутовао у САД где је самостално наставио свој живот, наведено је у документу БИА.

Комуницирали су преко електронске поште и у једном моменту Цвијан јој је рекао да је на Флориди. Иначе, од октобра 2014. до фебруара 2015. Владимир Цвијан је боравио у Београду, и тада су повремено контактирали и договорили се да јој пошаље пуномоћје. Како јој није доставио тражени документ, ангажовала је адвоката, а наведено је да Владимир Цвијан ни у складу са судским решењем није остваривао своје обавезе.

Од фебруара 2015. до октобра 2017. није остварила никакву комуникацију са Цвијаном, те јој није познато место његовог боравка, наводи се у белешци. У октобру 2017. преко посредника Владимир Цвијан је ступио у контакт с њом, обавештена је да је он у Београду и да би желео да види дете. Неколико дана након тога сусрели су се и Цвијан јој је рекао да је током боравка у Америци, био настањен у Њујорку. У наредном периоду су, према наводима из белешке сачињене након разговора с Цвијановом супругом. остваривали су повремене контакте, у њеном стану, као и у стану његових родитеља. Кроз комуникацију јој је рекао да болује и да користи извесне лекове, али је и изразио жељу да о његовој болести она не обавести његове родитеље и сестру.

Како се наводи, приметила је да је Владимир видно смршао, као и да је здравствено изгледао лоше, променио је имиџ, пустио браду и косу, начин одевања, како га људи на улици не би препознали. Последњи пут га је видела 31. децембра 2017, и није имала никаквих сазнања о њему, до пре неколико дана када је чула да је мртав. До ње су, тврди, стизале непроверене информације о његовом наводном кретању и да је мртав.

У изјави БИА она је навела да је још 2016. или 2017. посредством Фејсбука остварила комуникацију са једним мушкарцем, који је међутим на јутјуб каналу злоупотребио наведену преписку тако што је читајући њену поруку која се односила на покојног Владимира, „истој променио значење и додао реч Вучић, којом приликом је у негативном контексту злурадо алудирао на председник Републике Србије“. После појаве вести о његовој смрти, позвала је његове родитеље у намери да их смири и да им укаже на евентуалну медијску злоупотребу информација. Они су јој тада саопштили да су били упознати да је њихов син преминуо још 5. јануара 2018, те да су они одлучили да јој то не саопште како би је заштитили, и како би избегли медијску експлоатацију трагедије која их је задесила. Она је навела да не располаже било каквим информацијама о његовим евентуалним контактима од октобра 2014. до последњег сусрета са њим.

О смрти Владимира Цвијана јавност је сазнала тек недавно иако је његово тело, пронађено у јануару 2018. у реци Дунав. Обдукција је рађена у складу са редовном процедуром и није показала трагове механичких повреда, наводи се између осталог у одговорима Инсајдеру Вишег јавног тужилаштва из Београда. Инсајдер је детаље о смрти тражио након што је у јавности објављен документ који је показивао да је Тужилаштво платило обдукцију Владимира Цвијана, некадашњег посланика СНС који годинама није виђен у јавности.

Инсајдер

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар