Почетна » АКЦИЈА СПАСАВАЊА ФОТЕЉА Велика свађа Диковића и Гашића

АКЦИЈА СПАСАВАЊА ФОТЕЉА Велика свађа Диковића и Гашића

од admin
0 коментар

Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић су у великом сукобу после објављивања извештаја војних комисија о паду хеликоптера, открива „Блиц”.

Управо ова свађа показује да одговорни за смрт бебе и шесторице мушкараца нису само погинули пилоти, већ да их и те како има међу живима: у Министарству одбране и Војсци Србије.

Пошто су извештаји показали да за трагедију постоји и одговорност људи у Министарству и Војсци, Гашић и генерал Диковић кренули су да спасавају себе и своје сараднике од било какве одговорности.

Како сазнајемо, свађа министра и првог генерала почела је када је блокирано објављивање свих докумената комисија које су водиле истрагу о паду хеликоптера. Министар Гашић, с једне стране, жели да се објаве комплетни извештаји војних комисија на око 500 страница. У њима су, осим објављених извештаја, и више од стотину прилога, одбукциони налази погинулих и изјаве кључних актера.

Али, с друге стране, то не дозвољава генерал Диковић, који одбија да скине ознаке тајности са тих докумената.

Тако Гашић објављивањем ових докумената жели да се расветле и сви пропусти у командовању и улога начелника Диковића и његових сарадника у овој трагедији, док генерал то блокира јер верује да ће тако сачувати своју позицију и да објављени извештаји довољно указују на одговорност министра одбране.

И Гашић и Диковић одбили су да званично за „Блиц” објасне зашто и ко стопира објављивање свих докумената о паду хеликоптера. Јер, управо то је обећао министар Гашић, а сагласност је дало и Тужилаштво.

Али, док „шефови” званично ћуте, из њихових окружења су и те како спремни да нам незванично испричају своју верзију сукоба. Ево и њихових прича.

– Објављивање докумената стопирао је лично генерал Диковић. Чак је послао и припаднике ВБА и сараднике из Генералштаба у кабинет министра како би то спречили. Сукоб је тако велики, да је министар чак тражио да му Диковић да писмено објашњење зашто не дозвољава објављивање ових документара – каже за „Блиц” један од сарадника министра Гашића.

Он додаје и да је велико питање зашто је начелник Диковић у своју комисију ставио генерала који је у ноћи када је пао хеликоптер био дежуран у Оперативном центру система одбране. Јер, управо је он морао да обавести Диковића о употреби хеликоптера, али то није урадио.

С друге стране, сарадници генерала Диковића сматрају да би „објављивање свих докумената било заправо рушење Војске Србије”.

– Сва документа мора да прегледа посебна комисија Генералштаба како се не би догодило да у јавност изађу и оперативни подаци Војске Србије, који су у свим земљама тајна. Тек када комисија утврди шта тачно може бити објављено, то ће и бити учињено – објашњавају Диковићеви сарадници.

Ако уопште и постоји нешто добро у овој трагедији, то је што овакве ствари више стварно не би смеле да се дешавају у Војсци Србије. Али, ни овакви људи.

Министар Гашић на суду?!

Министар одбране Братислав Гашић могао би на се нађе и на суду због објављивања извештаја о паду хеликотера! Како сазнајемо, један од чланова комисије коју је формирао начелник Генералштаба Љубиша Диковић запретио је Гашићу да ће га тужити зато што је у јавности објавио имена свих чланова комисије који су радили извештај.

 

(blic)

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар