Почетна » Активиста из Футога Далибор Ћалић трпи претње и таргетирање: Читаво насеље облепљено плакатом са његовим ликом уз костурску главу

Активиста из Футога Далибор Ћалић трпи претње и таргетирање: Читаво насеље облепљено плакатом са његовим ликом уз костурску главу

од Други Пишу
0 коментар

Плакати са ликом футошког активисте Далибора Ћалића из Удружења „Футошка иницијатива“ излепљени су по овом насељу. На плакатима је написано „спортски поздрав“ уз цртеж активисте и ЛГБТ+ мотиве. Потписује их група „Футожани 21410“ са грбом лобање.

Како каже овај електротехничар рачунара из Футога, јутрос је отишао на посао и није ништа приметио док га није звала позвала узнемирена супруга, али и млађа ћерка.

– Препознале су ме на том цртежу. Жена је то протумачила као претњу по мене лично. Проблем је што је и старија ћерка након тога видела цртеж на аутобуској станици. Вратио сам се са посла и имао сам шта да видим, на више локација у Футогу су закачене те нацртане верзије мене, са том костурском главом, односно потписом који означава аутора плаката – рекао је Ћалић.

Како додаје, није му пријатно, одрастао је у Футогу и има троје малолетне деце. Отишао је у полицију и пријавио читав случај.

– Мени је ово страшно и заиста сам узменирен пре свега због породице. Кад вам неко залепи ваш цртеж са све са костурском главом поред умрлица, то је порука како жели да вас нема. Надам се да ће се на овоме заустравити. У полицији кажу да то није ништа страшно, да се вратим за недељу дана када ће ме обавестити шта су до тада урадили – наставио је Ћалић.

Сматра да је прича повезана са његовом објавом на Фејсбуку пре пар дана када је окачио фотографију Ватрогасног дома у Футогу преко ког је исписана позната парола „Кад се војска на Косово врати“.

Реакције на ову објаву и његово питање ко је аутор графита су биле толико бурне да ју је на крају морао обрисати.

У потпису овог графита, као и плаката са његовим ликом којим је данас облепљен Футог, стоји исти аутор – костурска глава испод које пише „Футожани 21410“.

– Мене је само занимало ко је аутор графита и шта том поруком жели да поручи. Након што ми се јавио један човек ког познајем и који је био један од иницијатора графита и замолио ме да уклоним објаву, јер је поред осликан и лик једног нашег суграђанина који је нажалост погинуо у саобраћајној несрећи, то сам и учинио. Неко је погрешно протумачио моје питање и намеру, па ме сада таргетирају. Или је то урадио намерно са неким циљем – наставља наш саговорник.

Ћалић не крије да је у Футогу „опозиција“. Прошле локалне изборе једини се кандидова са својом листом осим владајуће коалиције, па су се, како каже, сви напредњачки ресурси у Футогу тада окренути против њега. Ипак, напомиње, удружење је основао само са једним циљем, да унапреди живот у свом месту.

– Скупљамо смеће, садимо дрвеће, организујемо хуманитарне акције и поделе пакетића, трудимо се да учинимо нешто лепо. Ситуација је данас таква да су се људи пасивизирали, то је најбоља дефиниција свега – закључио је Ћалић.

Foto: Privatna arhiva

А. Л.   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар