Почетна » Активисти СНС у недељу звали бираче све док не потврде да су гласали

Активисти СНС у недељу звали бираче све док не потврде да су гласали

од admin
0 коментар

 

Дуго се припремало за изборни дан, а утисак поузданог извора редакције је да се о томе још дуже причало у једном од кол-центара СНС који је смештен у свечаним салама за прославе ТЦ Стадион у Београду.

„У недељу ћемо радити читавог дана, од осам ујутру до 20 увече. Наша обавеза је да ујутру сви одемо на своја бирачка места, обавимо то што треба да обавимо, и дођемо овде. Оног момента када уђемо овде, не смемо нити да телефонирамо, нити да било шта друго радимо, јер овде ће бити хаос, кошница људи! Немојте себи правити неприлике, наносити срамоту том неком ко је за вас позивао, ургирао да будете овде и зарадите одређени новчани износ“, гласило је једно од многобројних упутстава у данима који су претходили изборима.

Седам центара за Србију

На пословима позивања грађана како би се изјаснили да ли ће гласати за СНС, а касније и о изласку на изборе, како сазнаје наш извор, било је ангажовано седам кол-центара за целу Србију. До ангажовања за ове послове је, додаје, веома тешко доћи јер је круг херметички затворен. Улазница је препорука страначких функционера, начелника полиције, директора јавних предузећа, адвоката, лекара… људи од поверења који могу да гарантују за обављање овако деликатних послова, заправо, дела са елементима кривичне одговорности која се гоне по службеној дужности.

Радни дан је у недељу почео сат касније него што је то планирано, а радницима је остављено време да оду да гласају, подразумева се, за СНС.

„Када смо стигли на посао, затекао сам огромну гужву. Сели смо где има места, и то изгледа као у пилићарнику. Маске нису биле обавезне, носио је ко је хтео. Пола радног времена нисмо смели да мрднемо, нису нам дали никакву паузу, а онда је стигао по сендвич. Сигурно нас је било 1.000, колико је могло да стане – толико су натрпали. Звали су и омладинске задруге јер нису имали довољно људи, а до недеље је ишло само на препоруку. Никад више контролора није било, сигурно више од 100, само су циркулисали и њушкали да неко нема телефон код себе“, прича за Данас један од запослених у кол-центру СНС у београдском ТЦ Стадион.

Много грађана је претходних недеља сведочило да су их страначки активисти узнемиравали питањима за кога ће гласати на изборима. Исте приче појавиле су се на друштвеним мрежама и на изборни дан, али је овог пута и излазност била у фокусу. На таквим пословима су ангажовани управо људи из ТЦ Стадион, о чијим активностима је Данас раније писао, али они нису једини.

„Зовемо“ из Вучићевог штаба

„Почели смо да позивамо људе чим смо стигли, као да зовемо из изборног штаба Александра Вучића. Рецимо, ја зовем из те нове базе коју су нам дали, и када се неко јави, љубазно их питам да ли су изашли на гласање. Од ових што су се мени јављали, већ је доста и гласало, пошто су бирачка места отворена од седам, а ми смо почели касније. Када неко није излазио, питам их кад планирају, и онда то бележим на лаптопу. Ако су ми рецимо рекли да ће гласати у један, ја после тога поново зовем тај број да ми потврде да су гласали.“

Поред тога што су ове радње спровођене и у изборној тишини, остаје важно питање на којим подацима су активисти заснивали своју, како они кажу – „анкету“.

„Ти људи који су били главни су се понекад излетали са информацијама. Тако нам је више пута поновљено да у недељу радимо на ‘прочишћеној’ бази где се људи сигурно јављају. Ја сам видео четири базе са контактима, значи, имена, презимена, бројеви мобилног и фиксног, општина, улица, кућни број. Да кажемо да сам до избора дневно позивао, па сигурно 500 бројева сваки дан. Никада нисам приметио, за много времена уназад, да је био неки 060 или 063 број. Значи само смо позивали људе у МТС-у… У једном тренутку се чак појавила прича како много људи зове да раскине уговор, па су морали да им се извињавају из Телекома и набацују неке топ понуде да био остали у мрежи“, наглашава извор.

Занимљиви су и детаљи о атмосфери у кол-центру након што је наш лист у четвртак, 19. јуна, објавио текст о раду кол-центра под насловом „Понављамо као папагаји шта је све Влада учинила“.

„Неће више бити опомена“

„Телефони на вашем радном месту нису дозвољени, у смислу куцања порука, играња игрица, телефонирања, било којих других апликација, ако вас не зове члан домаћинства због нечег што је јако хитно и неопходно. Молим вас! Неће више бити опомена, у том смислу, оставите телефон. Ко буде примећен и уочен, биће одмах послат кући“, гласила је порука једног од координатора у ТЦ Стадион, који као да је предосећао да ће већ сутрадан на насловници Данаса процурити прича о СНС кол-центру у ТЦ Стадион.

Када је текст изашао у новинама, објаснио је извор, већ је постало јасно да ће дан ТЦ Стадион проћи у неизвесности, а чим су на сајту освануле и фотографије, отворена је потрага за, макар, дежурним кривцем.

„Након изласка чланка атмосфера је била нервознија. По Вибер групама је кружио скриншот насловне стране. Сви су се питали ко је то урадио и осуђивали. Коментарисало се како је овај посао добро плаћен и да не знају како може да буде тако незахвалан. Начуо сам да су враћани снимци са камера у сали. Говорило се да ће довести полицију да се истражи ко је изнео информације. На крају су морали неког да окриве, али се чини да их то што је процурило у јавност није много омело, јер је смо у недељу радили по плану.“

Да наш извор не би доводили у непријатну ситуацију, одлучили смо да се у недељу не праве снимци. Иако су нам сви познати, у нашим причама нисмо објављивали идентитет координатора тимова из ТЦ Стадион, али ни све фотографије, видео и аудио снимке, како неко од њих не би дошао у опасност.

Ако сте пропустили: Активисти СНС о томе како изгледа радити у позивном центру те партије

Дневне анкете

Два детаља из говора председника СНС Александра Вучића још једном показују са колико офанзиве тренутно највећа партија у Србији наступа на изборима. Вучић је рекао да ниједан предизборни спот није пуштен у јавност а да претходно на фокус групи није испитано како ће људи реаговати. Важнија за нашу тему је, по ко зна који пут поновљена, прича о истраживањима која се раде на дневном нивоу. Наш извор је изнео систем по коме су ова истраживања рађена у ТЦ Стадион, а у Србији постоје још шест таквих центара.

Милош Ђошић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар