Почетна » Александар Анђелковић: Србија игра руски рулет са превозом опасних материја и отрова железницом

Александар Анђелковић: Србија игра руски рулет са превозом опасних материја и отрова железницом

од Други Пишу
0 коментар

Пре неки дан смо били сведоци исклизнућа и превртања цистерни са амонијаком у близини Пирота, велика је трагедија настала у којој су и животи људи изгубљени. Једна река је затрована, многи су хоспитализовани, снабдевање водом је обустављено. Још увек ова хаварија није ни санирана, а већ је дошло до наредне несреће, са исклизнућем воза у близини Зајечара који је превозио фосфорну киселину. Срећом по нас није дошло до цурења.

Ресорни одбор Народне странке за заштиту животне средине изражава дубоку забринутост за наредне активности везане за транспорт опасних материја и отрова. Подсећамо наше читаоце да нико није безбедан и да се возови са оваквим теретом крећу и центром Београда, Ниша, а пролазе и кроз Нови Сад.

Нажалост на институције не смемо да се ослономио, министарства дају дозволе по принципу „ко да више“, јер другог објашњења нема. Одговорност свакако већ деценију нико ни за шта не сноси, те смо озбиљно забринути за безбедност људи и животне средине.

У случају превртања воза у Пироту који је очигледно „заслужен“ след околности после „бугарског воза“, ресорна министарка Ирена Вујовић је демонстрирала сву немоћ овог министарства да да одговоре на постављена питања новинара, као и да не поседује довољно информација о насталом проблему а ни процедуре која се предузимају у таквим околностима.
Остаје утисак да грађани Србије у овом тренутку играју „руски рулет“ са возовима који превозе опасне материје и отрове.

Народна странка овом приликом пита минстарство за заштиту животне средине колико мобилних екотоксиколошких јединица Србија у овом моменту има? Колико је потребно да се оспособи таква јединица да изађе на терен ако унапред није припремљена? Очигледно предуго. Да ли је на терен уз инспекторе за заштиту животне средине послат и водопривредни инспектор да утврди постоје ли промене у контаминираном водотоку? Колико сте дозвола за прикупљање, складиштење, уништавање, увоз и извоз опасног отпада и опасних материја издали у 2022. години?

У нади да ће нам нова година донети више среће у овој погубној игри (руски рулет) са акцидентима, ресорни одбор Народне странке за заштиту животне средине од министарства очекује што хитније одговоре на постављена питања.

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине
др Александар Анђелковић

Можда ти се свиди

Оставите коментар