Почетна » Алексић: Бацање новца на промашене мере и бесмислене пројекте уништава пољопривреду

Алексић: Бацање новца на промашене мере и бесмислене пројекте уништава пољопривреду

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да пољопривреда у Србији пропада и села се празне и изумиру јер држава не улаже ни приближно довољно новца у пољопривредну производњу, а и када улаже, тај новац се „баца на бесмислене пројекте и потпуно промашене мере тако да ни не стигне до сељака“.

„Премија за млеко је подигнута за пет динара, али су млекаре одмах за толико смањиле откупну цену, што значи да повећање премије није ни стигло до произвођача, него је држава заправо дала новац млекарама“, рекао је Алексић на седници Одбора Скупштине Србије за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

„Држава је ограничила цену сунцокрета када су произвођачи могли да зараде између 800 евра и 1.000 евра за тону – исто промашена мера“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да пољопривредници немају користи од поскупљења хране, јер се не повећавају откупне цене њихових производа, док је њима све теже зато што поскупљују ђубриво, гориво и трошкови живота, а држава им не помаже.

„Подстицаји за пољопривреду морају бити бар милијарду евра годишње, а ове године ће бити 650 милиона, али део тог новца ће отићи на исплату дугова пољопривредницима из претходних година“, рекао је Алексић.

Шеф посланичке групе Народне странке, који се бави пољопривредном производњом код Трстеника, навео је да је чисто бацање пара и „шећкање по селима“ министра за бригу о селу Милана Кркобабића „који као дели неке паре за куповину кућа“.

„У мом селу је нека назови задруга пре три, четири године бесповратно добила 110.000 евра, направили неке пластенике, следеће године је ветар однео пластенике и сада је тамо багрењак. Ко је одговоран за то, ко је проваравао? То су радила два човека, они су се посвађали и то је пропало. Таквих пројеката има по целој Србији. То је бацање пара, и паре које држава даје, оне се сулудо баце“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да држава нема никакву стратегију у пољопривреди и да јој је важнија изградња Националног стадиона од пољопривредне производње од које живи милион и по људи у Србији, па је за стадион издвојила 700 милиона евра, што је више него за субвенције свим пољопривредницима.

Шеф посланичке групе Народне странке је додао да је стање у пољопривреди такво да за мала газдинства важи „ко се снађе, снашао се“, док огромне зараде остварују велики трговци и монополисти.

„Пољопривреда у свету се развија и Србија није ни близу светских трендова. Немамо више шта да продамо. Технологија је толико напредовала да ми можемо само да гледамо и да се чудимо. У Србији се наводњава три одсто земљишта, што је трагедија, а имамо ресурсе и потенцијале по којима конкурентске земље не могу ни да нам приђу, али заостајемо за свима због потпуно погрешне пољопривредне политике и државне политике“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да мораторијум на отплату кредита нужна мера је су пољопривредници доведени до просјачког штапа зато што немају сопствена средства.

„Најмање 80 одсто пољопривредника узима кредите да би преживели и завршили сетву. Мали број њих узима кредите ради инвестиција“, закључио је Алексић.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар