Почетна » Алексић: Добро је што је Вучић прихватио предлог Народне странке о Косову и Метохији

Алексић: Добро је што је Вучић прихватио предлог Народне странке о Косову и Метохији

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је добро што је председник Србије Александар Вучић прихватио предлог те странке да пошаље писмо председницима Русије и Кине о Косову и Метохији.

„То је доказ да је у парламенту могло да се разговара другачије да сте то хтели“, рекао је Алексић Вучићу на посебној седници Скупштине Србије о Косову и Метохији, сазваној на захтев Народне странке.

Алексић је претходно упитао Вучића да ли је, пошто је рекао да ни експлицитно ни имплицитно неће признати самопроглашено Косово, спреман да „упути писма Русији и Кини да уложе вето у Савету безбедности УН како Косово никада не би постало члан УН“.

„Одговорите на ово питање како се не бисмо играли речима да никада нећемо признати Косово, а онда да зажмуримо када неко покрене иницијативу да Приштина постане чланица УН“, рекао је Алексић, на шта је Вучић најавио да ће послати писмо.

Резолуцијом коју је предложила Народна странка предвиђено је да председник Србије пошаље писма председницима Русије и Кине у којима их обавештава да Србија никада неће признати самопроглашено Косово и позива их да у Савету безбедности уложе вето ако питање чланства Приштине у УН икада дође на дневни ред.

Алексић је, поводом Вучићевог представљања извештаја Владе Србије о Косову и Метохији, рекао да је председник „кукумавчио“ готово сат времена и да од тога неће бити боље грађанима Србије.

„Можда су вама Уједињени Арапски Емирати друга отаџбина, како је то рекао шеик Мухамед, али грађани на Косову и Метохији и у централној Србији немају другу отаџбину и ви сте од грађана добили мандат да се старате о томе, а од ваше кукњаве грађани немају корист. Није требало да се кандидујете ако нисте способни да се суочите са проблемима и да их решавате. Не кукајте пред посланицима и не кукајте пред грађанима Србије. Ви сте председник државе – не кукајте, него решавајте проблеме“, рекао је Алексић.

Алексић је да би резултат расправе у Скупштини Србије требало да буду закључци о будућим корацима, али да је одржана „седница политичких парола и празних прича“.

„Извештај о Косову и Метохији показује сву немоћ, слом и поразе Србије у претходних 10 година. Дали сте Газиводе, а заклињанли сте се да их нећете дати, властима у Приштини предали сте судство, полицију и све надлежности државе Србије на северу покрајине, а нисте добили Заједницу српских општина“, рекао је Алексић Вучићу.

„Србе на Косову и Метохији сте предали сте на тацни на милост и немилост Аљбину Куртију и Милану Радоичићу. Ваш преговарач Марко Ђурић је проглашавао победу 5:0, а ништа нисмо добили. Убијен је Оливер Ивановић, рекли сте да знате ко је убица, а убица до данас није пронађен“, додао је Алексић.

Алексић је, поводом мишљења Међународног суда правде о питању које је Србија поставила док је министар спољних послова био председник Народне странке Вук Јеремић, истакао да је МСП закључио да се статус Косова и Метохије може решити само у УН.

„Ви то знате, али не говорите о томе, него мишљење представљате на исти начин као ваши коалициони партнер Аљбин Курти и не говорите оно што је у интересу државе Србије, а то је да коначан статус Косова и Метохије може бити одређен у Савету безбедности УН“, закључио је Алексић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар